Home

Nieuws 402 x bekeken

'Nederlandse invloed op de wereld neemt af door opkomst nieuwe spelers'

Den Haag - De Nederlandse invloed op de wereld neemt af door de opkomst van nieuwe spelers. Nederland oefent steeds vaker invloed uit via de Europese Unie. De Nederlandse relatie met lage- en middeninkomenslanden wordt gelijkwaardiger, nu er steeds meer landen naast ontvangers van hulp ook handelspartners zijn. Dat staat in de beleidsnota van minister Lilianne Ploumen van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, die deze week door de Tweede Kamer wordt behandeld.

De nota is gericht op het uitbannen van extreme armoede in één generatie, duurzame en inclusieve groei overal ter wereld en succes voor Nederlandse bedrijven in het buitenland. “Extreme armoede bestrijden we uit solidariteit met mensen. Handel en investeringen stimuleren we vooral uit eigen belang. Waar hulp en handel elkaar raken, handelen we zowel uit solidariteit als uit welbegrepen eigen belang”, staat in de nota. Voedselzekerheid, duurzaamheid en water zijn belangrijke aandachtsgebieden bij het Nederlandse ontwikkelingsbeleid.

Het beleid op het gebied van internationale handel richt zich vooral op het sluiten van vrijhandelsakkoorden, zoals met de Verenigde Staten, het creëren van een gelijk speelveld voor internationale financieringen, het aantrekken van buitenlandse investeerders en het beschermen van Nederlandse investeerders in het buitenland.

In alle onderdelen van het handels- en ontwikkelingsbeleid spelen de Internationale Publieke Goederen, handel, veiligheid, voedselzekerheid, water, klimaat en migratie een belangrijke rol, schrijft Ploumen.

Of registreer je om te kunnen reageren.