Home

Nieuws 5 reacties

Nederland accepteert ondergrens van 2.000 euro voor korting op inkomenssteun

Den Haag – Nederland is bereid in te stemmen met een voorstel om de korting op de Europese landbouwsubsidies pas in te laten gaan boven de 2.000 euro per bedrijf.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Hoewel Nederland geen voorstander is van het instellen van een ondergrens, wil Dijksma haar compromisbereidheid tonen door positie te kiezen tussen de voorstellen van de Europese Commissie, een ondergrens van 5.000 euro, en de tegenstanders van een ondergrens.

Om aan de begrotingseisen te voldoen, moet er komend jaar naar 4,98 procent gekort worden op de Europese landbouwsubsidies, zo heeft de Europese Commissie becijferd. Hierbij is rekening gehouden met de 425 miljoen euro die in 2014 nodig is voor de vorming van een crisisreserve voor de landbouw en voorstel van de Europese Raad voor de Europese meerjarenbegroting. Het kortingspercentage kan nog veranderen zodra er een definitief akkoord is over het Meerjarig Financieel Kader (MFK).

Over de ondergrens voor de korting is veel discussie geweest. Een aantal lidstaten, waaronder Frankrijk en Duitsland, zijn tegen een ondergrens en willen een generieke korting op de toeslagen. Lidstaten als Italië en Roemenië zijn voor een ondergrens van 5.000 euro, zoals de Commissie voorstelt. Nederland is in principe tegen een ondergrens, maar is bereid om tot een ondergrens van 2.000 euro te komen, net zoals in het akkoord van de Landbouwraad is opgenomen.
De Europese Commissie wil de korting pas invoeren bij bedragen boven de 5.000 euro inkomenssteun. Ook wil de Commissie de financiële discipline niet laten gelden voor de directe betalingen voor de lidstaten Bulgarije, Roemenië en Kroatië. Nederland steunt dit voorstel, omdat deze lidstaten nog aan het infaseren zijn in het landbouwbeleid. De lidstaten zijn pas over enkele jaren op het volledige niveau van directe betalingen.

De Europese Raad van landbouwminister spreekt volgende week over de kwestie.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  zouden de ministers ook een korting voor zichzelf in petto hebben?

 • Hans Sudfryslan

  Schoenmakers1 ; Een korting van 10% op hun loon is niet acceptable stel dat ze straks geen snoep reisjes meer kunnen maken

 • ikkethuis

  Er wordt alleen maar gepraat over korten van het budget, ze kunnen beter praten over het opzuiveren, zodat het geld ook echt naar agrarische bedrijven gaat die het nodig hebben. Mij lijkt dat een kleiner bedrijf het harder nodig heeft dan een groot dat meer als een ton krijgt.

 • Mels

  Je hebt t helemaal niet nodig. Zeker niet als de investeringen het steunbedrag met een factor 4 of meer te boven gaan. Ik snap ook dondersgoed waarom de andere landen de 5000 grens hanteren. Veel kleine boertje met net ff minder dan 5000 steun.

 • koestal

  Ook de koninklijke families van Nederland en Engeland krijgen flink wat landbouwsubsidies uit Brussel ,staan vast ook niet te juichen bij de kortingen !

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.