Home

Nieuws laatste update:4 apr 2013

Met Overijsselse natuurgrond aan vergroeningseis voldoen

Amsterdam – De veiling van Overijsselse natuurgronden trekt ook belangstelling van boeren. Zij hopen met de aankoop van percelen in de omgeving van Daarle straks gemakkelijker te kunnen voldoen aan de Europese vergroeningsvoorwaarden. Dat zegt directeur vastgoed Jaap Bekker van het Amsterdamse veilinghuis Troostwijk, dat samen met VLNN Rentmeesters de online verkoop organiseert.

Tussen 11 en 16 mei komen 16 terreinen van in totaal 34 hectare beschikbaar. Deze bestaan onder meer uit bos, paden, houtwallen en grasland. In de daarop volgende maanden worden in drie fasen nog meer gronden per opbod verkocht. Iedereen mag bieden. Zowel particulieren als boeren hebben belangstelling getoond.

Die laatste categorie anticipeert volgens Bekker op de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Onderdeel daarvan is namelijk de verplichting om zogenoemde ecologische focusgebieden aan te houden, tot 7 procent van het areaal. Door nu natuurgronden aan te kopen, zouden zij straks mogelijk aan die voorwaarde kunnen voldoen. Het lijkt er namelijk op dat ook niet-subsidiabele hectares met landschapselementen in aanmerking komen voor de vergroeningspremie.

De terreinen zijn nu nog eigendom van Staatsbosbeheer en liggen buiten de Ecologische Hoofdstructuur. Met de verkoop van deze en andere gronden geeft de organisatie gehoor aan de door het kabinet opgelegde verplichting om tot 2017 100 miljoen euro in de staatskas te storten. Naar schatting moet daarvoor in totaal tien- tot zeventienduizend hectare van de hand worden gedaan.

Natuurorganisaties hekelen de gedwongen verkoop. Zij vrezen dat de kwaliteit van het beheer hierdoor zal afnemen. Ook partijen in de Tweede Kamer plaatsen vraagtekens bij de veiling. Op verzoek van de Partij voor de Dieren debatteert het parlement dinsdagavond met staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over de kwestie. Een woordvoerder van Natuurmonumenten noemt bovendien de belangstelling van de landbouw vanwege de vergroeningseisen 'een stuitende manier van creatief boekhouden'.

Of registreer je om te kunnen reageren.