Home

Nieuws 7 reacties

Meer vleesconsumptie, vaker MRSA

Breda - Er lijkt een relatie te zijn tussen de consumptie van vlees en de mate van besmetting met resistentie bacteriën (MRSA) bij de mens.

Dat zegt arts-microbioloog en hoogleraar Jan Kluytmans. Wetenschappers van het Amphia-ziekenhuis en het VU medisch centrum (Amsterdam) publiceren binnen enkele maanden in een vaktijdschrift over het onderzoek. 
Een van de opvallende bevindingen is dat er niet per se sprake is van meer besmettingen met vee-gerelateerde resistente bacteriën. Wie vaker vlees eet, kan vaker besmet zijn met MRSA, maar hoeft dus niet de vee-gerelateerde bacterie te zijn. Kluytmans zegt dat het nog onduidelijk is hoe de resistente bacteriën op het vlees terecht komen. Er is geen een-op-een relatie tussen besmettingen bij de dieren en besmettingen van het vlees.
Op een discussiebijeenkomst in Den Bosch zei de Bredase arts dinsdagavond dat hij zich zorgen maakt over de toenemende resistentie bij mensen in met name ontwikkelingslanden en India. In die regio's kunnen de nieuwste antibiotica soms al niet meer worden ingezet, vanwege resistentieproblemen.
Aan de andere kant ziet hij in de Nederlandse veehouderij het antibioticagebruik duidelijk afnemen. Tegelijk neemt het aantal besmettingen met de ESBL-bacterie in de regio Breda bij de mens niet meer toe. Kluytmans kan nog niet zeggen dat het verminderde antibioticagebruik daarvan de oorzaak is, "maar het is wel een indicatie".
Hoewel de arts met bewondering spreekt over de inspanning die in de veehouderij is verricht, meent hij dat het nog niet genoeg is. "Er wordt nog steeds veel antibiotica gebruikt, ook al is het met de helft afgenomen."

Laatste reacties

 • joannes

  En in die ontwikkelingslanden eten ze bijna geen vlees dus....... zou het misschien toch aan de hygiëne en het gedrag in de ziekenhuizen liggen?

 • abtje

  Dit is du met een Kluytje het riet ingestuurd worden.Wat een onderzoeker...

  LIJKT relatie te zijn, niet perse sprake van, Vlees KAN vaker, HOEFT niet vee gerelateerd, onduidelijk.

  Als dit de opbouw van je onderzoek moet staven...
  Zucht, nu weet je dus nog niets, echter, het kan dat je er eventueel wel een slinger aan kunt geven?

 • doremalen

  hoe ver willen ze nog gaan met al de beschuldigingen richting de veehoudery ,dit kan het begin van het einde betekenen voor de veehoudery .met alles wat ze schryven breken ze heel nederland af maakt niet uit wat voor sector ,ben eens wat positiever over dit mooie land waar in we mogen leven ,we hebben altyd voorop gelopen met al onze kennis en kracht laten we dat niet allemaal de grond in praten ,want het lykt of dat sommigen alleen nog maar willen of beter gezegt kunnen .gr en geniet van het zonnetje ook dat kwam weer goed zoals je ziet

 • Elevage

  inderdaad abtje,al die beschuldigingen gebaseerde op lijkt, waarschijnlijk etc. Hoe jaag je mensen op de kast............

  net als die mogelijk hond in het vlees uit Spanje: de douane is met een onderzoek bezig en kan nog niet uitsluiten dat blablabla. Meteen grote koppen in de krant. Volgens een Nederlander die in Spanje woont slaat het artikelw erkelijk nergens op.
  Ik stel voor minstens 1 dag per week geen journaal, alleen over het weer ( Dan hebben we nog wat te klagen) en dan kan iedereen even een dagje bezinnen.

 • alco1

  Misschien moet Jan Braakman zich wel afvragen, 'Schrijf ik hier wel over' en hij is toch die de provocerende kop boven het artikel bedenkt.
  Van door vee geretaleerde resistentie (Door het eten van vlees) is nog nergens een bewijs. Wel zijn er ziektes die bij beide voorkomen, zoals MSRA. Resistenties die bij de mens voorkomen, worden veroorzaakt door eigen veelvuldig gebruik.
  De vlees consumptie hierdoor in een kwaad daglicht zetten is een misselijk makend concept. Ook een Jan Braakman moet zich afvragen of hij zich ook laat gebruiken.

 • joannes

  @alco1, het werkelijke motief van zo´n artikel is advertenties verkopen bij elsevier! Wanneer je dat vergeet, begrijp je vaak niet waarom zelfbenoemde ¨journalisten¨ artikelen schrijven zoals hierboven. Irritatie en ¨prikkelen¨ is het geheim van de journalistiek van tegenwoordig. Laat je niet meeslepen in deze misleiding!

 • sallandseboer

  Zou de schrijver van het artikel niet beter verhuizen naar de blog van een vegetarische vereniging?
  Hij schrijft de titel als een feit.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.