Home

Nieuws

Meer besmettingen met campylobacter en E.coli

Stockholm - Het aantal besmettingen met campylobacter en E. coli blijft toenemen. Dat blijkt uit de jongste zoönoserapportage van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa en het Europese centrum voor infectieziekten (ECDC). Besmettingen met salmonella nemen al voor het zevende jaar in rij in aantal af in de Europese lidstaten.

De jongste rapportage gaat over het jaar 2011, dat een bijzondere uitbraak kende van de E. coli O104:H4 met ruim negenduizend ziektegevallen in 2011. Maar ook zonder deze uitzonderlijke uitbraak is er sprake van een toename van het aantal E. coli-besmettingen, aldus de Efsa. De bacterie campylobacter slaat het meest toe, met ruim 220.000 gemelde gevallen. Dat is 2,2 procent meer dan in 2010. Campylobacter-besmettingen komen vaak voor op kippenvlees.

Salmonella neemt in aantal weliswaar af, maar met meer dan 95.000 gerapporteerde gevallen was het wel de op één na meest gemelde zoönose (van dier op mens overdraagbare ziekten).

Pia Makela van de Efsa noemt het een goede ontwikkeling dat het aantal salmonellabesmettingen bij mensen en bij pluimvee afneemt. "Maar de toename van het aantal campylobacter en Ehec-besmettingen benadrukt de noodzaak van controle en monitoring van de voedselketen, om het risico van blootstelling voor de mens te verkleinen."

De rapportage meldt ook een toename van ziekte door parasieten die de vos bij zich draagt. Echinococcosis komt de afgelopen jaren meer voor in verschillende landen in centraal Europa. De ziekte ontwikkelt zich heel langzaam en kan - als het onbehandeld blijft - dodelijk zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.