Home

Nieuws 2 reacties

Lichte daling EU-subsidies in Nederland

Den Haag – De Europese landbouwsteun aan Nederlandse bedrijven en organisaties daalt licht. Daar waar in 2011 nog 982 miljoen euro in Brussel werd opgehaald, was dat vorig jaar 7 miljoen euro minder. De grootste subsidie-ontvangers zijn telerscoöperaties en provincies.

Woensdag maakte het ministerie van Economische Zaken net als in voorgaande jaren de verdeling van steun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) openbaar. In deze databank zijn de gegevens van alle bijna 40.000 ontvangers op te vragen, exclusief natuurlijke personen. De publicatie is een Europese verplichting en is bedoeld om de belastingbetaler inzicht te geven in de besteding van verreweg de grootste post op de begroting van Brussel.

Coöperatie Coforta mag zich de onbetwiste subsidiekampioen noemen. De telersvereniging incasseerde vorig jaar op basis van de regeling Gemeenschappelijke Marktordening zo’n 26 miljoen euro, 11 miljoen meer dan de nummer twee. Dit komt neer op een krappe 30.000 euro per lid. In de top tien staan verder nog zeven producentenorganisaties uit de tuinbouw, evenals aardappelcoöperatie Avebe (10,3 miljoen euro) en de provincie Flevoland (2,3 miljoen euro).

Grootste ontvanger van bedrijfstoeslagen is kalvermesterij De Bult in Oudeschans; dit bedrijf streek bijna 570.000 euro op. De tweede plaats op de lijst wordt ingenomen door Exploitatie Reservegronden Flevoland (522.000 euro), een bedrijf dat zich toelegt op biologische productie op gronden die op elk moment een andere bestemming kunnen krijgen. Ook kalfsvleesproducent Van Drie Group (513.000 euro) heeft zich opnieuw in de top drie genesteld.

Naast reguliere inkomenssubsidies en gekoppelde premies is vorig jaar 11,3 miljoen euro uitgegeven aan maatschappelijke doelen: onder meer de bouw van duurzame stallen, diervriendelijk produceren en de identificatie en registratie van schapen en geiten. De regelingen voor welzijnsvriendelijke vloeren in vleeskalverstallen, precisielandbouw en duurzame bewaarplaatsen zijn van recente datum en komen daarom niet terug in dit overzicht.

De uitgaven aan de ontwikkeling van het platteland stegen vorig jaar van 71 miljoen naar 97 miljoen euro. Net als in voorgaande jaren komen er aanzienlijke bedragen buiten de landbouw terecht. Zo werd de Nieuwe Jeruzalemkerk in Emmeloord opgeknapt met 300.000 euro uit het plattelandsfonds. Ook de Zeeuwse Bibliotheek mocht een graantje meepikken (155.000 euro) alsmede Schiphol (9.834 euro) en IJsvereniging Laag Soeren (1.304 euro).

Veel bedrijven en organisaties die nu goed scoren, zullen de komende jaren flink moeten inleveren. Als gevolg van bezuinigingen op het GLB en een verschuiving van historische naar hectarepremies krijgt vooral de kalverhouderij flinke klappen. Ook de zetmeelaardappelindustrie moet naar verwachting een aardige veer laten. Wat betreft het plattelandsbeleid spant staatssecretaris Sharon Dijksma zich in niet-boeren zo veel mogelijk van subsidies uit te sluiten.

Laatste reacties

  • frans64

    een goede zaak dat de susidies aan de kapitalistische boeren wordt gestopt ze hebben wel geld om in de grootste autos te rijden en kapitale huizen te laten bouwen ze krijgen overal geld voor het is maar goed dat de doorsnee nederlander niet weet wat er allemaal afspeeld in die subsidiewereldtje er zouden vele protesten volgen uit het hele land

  • Herman1948

    Daar ben ik niet mee eens

Of registreer je om te kunnen reageren.