Home

Nieuws 24 reacties

LTO: problemen met teelt mais en koolzaad

Den Haag – Het komende verbod op neonicotinoïden zal vooral problemen opleveren voor de teel van mais en koolzaad. Dat zegt LTO Nederland in reactie op de voorstellen van de Europese Commissie om het gebruik van drie werkzame stoffen uit deze groep middelen te verbieden.

Met ingang van 2014 is het gebruik van gecoat maiszaad niet meer toegestaan, stelt Jaap van Wenum, LTO specialist voor gewasbescherming. Op ongeveer 10 procent van het totale maisareaal van 240.000 hectare kan zo significate schade ontstaan omdat ritnaalden niet meer bestreden kunnen worden. Alternatieve methoden voor het bestrijden van ritnaalden zijn er niet volgens LTO. Volgens Van Wenum kan dit de maisteelt op gescheurd grasland moeilijk maken: “Zeker de ondernemers die meer aan vruchtwisseling willen gaan doen, stuiten dan op problemen."

Zonder zaadcoating in de koolzaadteelt moeten meer bespuitingen worden uitgevoerd. Dat betekent meer kosten die de teelt waarschijnlijk onrendabel maakt. “De verwachting is dan ook dat het koolzaadareaal zal krimpen”, aldus Van Wenum. Bij de teelt van koolzaad wordt nu veelal gebruik gemaakt van geïmporteerd met neonicotinoïden behandeld zaaizaad. Dat is met het verbod straks niet meer mogelijk. In deze teelt zullen telers voor de bestrijding van schadelijke plaaginsecten moeten teruggevallen op een veelvoud aan gewasbespuitingen met oude insecticiden met een lagere effectiviteit en risico’s voor bijen en bestuivers.

LTO is wel voor een Europese aanpak. “Het speelveld voor boeren en tuinders in EU blijft dan immers gelijk”, zegt dossierhouder gewasbescherming en LTO-bestuurder Sjaak Langeslag . Dat is des te belangrijker, stelt hij, omdat in Europa vrij verkeer van behandeld zaaizaad bestaat. Nationale maatregelen in 27 lidstaten zouden tot oncontroleerbare en onuitvoerbare maatregelen hebben geleid. Volgens Langeslag verdient staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) een groot compliment voor haar voortdurende inzet voor het op Europees niveau regelen van deze kwestie.

Laatste reacties

 • koestal

  Nederland weer het braafste jongetje van de klas !

 • robclaas

  landbouw wel

 • Henk Tennekes

  Natuurlijke vijanden van de ritnaald zijn spitsmuizen, padden, mollen, egels, roofvliegen, loopkevers, vogels en aaltjes. Jaap van Wenum heeft gelijk. We krijgen een probleem. De neonicotinoiden hebben de natuurlijke vijanden van de ritnaald uitgeroeid. Of direct, of indirect door de voedselbron (insecten) van natuurlijke vijanden beneden het bestaansminimum te brengen.

 • gerjan slingenbergh

  Wederom korte termijn visie van de LTO. Dat er op langere termijn grote problemen ontstaan als de bijen er niet meer zijn interesseert de LTO blijkbaar niet.

 • lutebouwer

  Toch gewoon een gewas aardappelen op het gescheurde land en klaar is Kees.
  Dat deden wij vroeger altijd. Er zit altijd wel een aardappelteler in de buurt.

 • palmkes55

  @ Henk Tennejes
  De neonicotinoiden hebben HELEMAAL NIET de natuurlijke vijanden van de ritnaald uitgeroeid. Alles wat u opnoemt komt zelfs bijna niet in contact met deze producten. Het bewijst vooral hoe weinig u van natuur en landbouw kent.
  Tot slot: neonicotioiden zijn wellicht ook zelfs niet verantwoordelijk voor de daling van de bijenpopulaties. Het zijn de imkers zelf die door hun kweekgedrag met bijen ervoor gezorgd hebben dat de bijen zich niet meer op natuurlijke wijze kunnen verdedigen tegen de varoamijt. Door 'veredeling' van de bijsoorten is men erin geslaagd om 'tammere' bijen te kweken die dus minder agressief zijn en zich ook niet meer kunnen verweren tegen deze mijten. In bepaalde collecties vindt men toch nog de agressievere bijensoorten terug en hieruit blijkt dat deze bijen helemaal niet de gevoeligheid aan de bijenziekte vertonen (dus ook niet aan neonicotinoiden).

 • JanWillemNatuur

  beste Henk, je kunt niet met zekerheid stellen dat neonicotinoiden geen enkele relatie hebben met de bijensterfte. Daarvoor zijn er al te veel onderzoeken gepubliceerd waaruit die relatie op zijn minst als optie wordt aangemerkt. Het simpelweg beschuldigen van imkers die het fout gedaan hebben vind ik te gemakkelijk. De varoamijt is inderdaad een factor, maar zeker niet de enige. Ik denk dat een goed uitgangspunt voor landbouw en veeteelt blijft: niet de plant maar de grond voeden en verbeteren en geen gif gebruiken. Er is met het oog op een houdbare en gezonde toekomst een omslag nodig en aanstaande, zowel in de landbouw, veeteelt als in de economie en het bankwezen. Het is verstandig minstens vijftig jaar vooruit te kijken voor die duurzame toekomst die iedereen zo graag wil. De huidige praktijk moet daarvoor op de schop. We gaan iets nieuws uitvinden en jij kunt daaraan bijdragen.

 • jordi 1455

  Henk sommige natuurlijke vijanden zijn ook weer een plaag voor de gewassen.

 • info275

  Waar staat dat LTO tegen verbod is GJ Slingenbergh? Zie zelfs een compliment voor Dijksma,. Volgens mij worden hier alleen de landbouwkundige gevolgen beschreven.

 • erwinvaneijk

  kan zijn dat de europese commissie op deze manier de teelt van eiwit producerende gewassen wil bevorderen. of de chemie concerns moeten met een ander goed concept komen
  erwin midden europa

 • a vossen

  een productiedaling op Europees niveau van 5% zorgt voor een prijsstijging van 50-100%.Aardappelboeren weten dat zeer goed.
  Hoe meer ze verbieden hoe beter voor mijn portemonee.

 • agratax2

  Nog niet zo lang geleden werden ritnaalden niet bestreden met gif en toch had de akkerbouw geen schade. Door de manier van stoppel bewerken (liever gezegd niet bewerken) en enge vruchtwisseling werken allerlei plagen waaronder ritnaalden in de hand. Het wordt tijd dat boeren weer eens de ouderwetse regels van vader en grootvader uit het archief halen en gaan toepassen. Industriële landbouw is niet altijd beter dan een landbouw die regels van de natuur in acht neemt.

 • bert.fernhout1

  ik weet wel zeker dat de bijen op grote schaal dood gaan aan die rotzooi dus direckt verbieden , wat als er geen bijen meer zijn zijn de problemen 10 keer groten in de voedselvoorziening

 • info275

  @agratax1

  Vroeger werden ritnaalden bestreden met paration, dursban, curater. Was niet bepaald fijn spul. Heel vroeger inderdaad niet.

 • c.putten

  de relatie van gsm zendpalen heeft ook invloed op de orientatie van de bijen,ook het ontbreken van te weinig waardplanten en bomen is van invloed

 • keuterboertje.nl

  Nieuwe kansen en uitdagingen om toch gewoon mais en koolzaad te blijven telen. Steek je tijd en energie daarin in plaats van een ander overal de schuld van te geven.

 • ed12345

  Agratax hier in de 80er jaren was het vaak ook een probleem mais na gras als het gras was geploegd in b.v juli en enkele keren geschijfegd en daarna gecultivaterd viel het vaak wel mee maar dan miste ze de laatste snede gras .Anders moest er een chemisch producht gelijk met zaaien in de zaaisleuf gedaan worden

 • agratax2

  info275. Ritnaalden zijn altijd aanwezig geweest dat geef ik toe maar ik weet ook ik nooit ritnaalden heb hoeven te bestrijden,ondanks het feit dat de NAK geen ritnaaldenschade accepteerde. Ze waren eenvoudig door een goede wisselbouw en een goed graslandbeheer niet van invloed op het landbouw gebeuren. ik kan je aanraden om eens na te gaan 'Waarom' ritnaalden zich weer manifesteren. Toen we de ellende van bedekte grond de winter in en liefst zoveel mogelijk grondbedekking (wettelijk v.w. milieu bescherming) ten tijde van de ei afzetting door de kniptor en door zomer en winter voldoende verse wortelmassa te hebben gaan ze niet dood, maar blijven in grote getale over om het volgende jaar toe te slaan.

 • agratax2

  http://edepot.wur.nl/8667 kniptor problematiek.

 • harm59

  JanWillemNatuur geen gif door de landbouw laten gebruiken? Kijk eerst eens naar de Nederlandse Spoorwegen, zij gebruiken 2,5 x zoveel gif als de gehele Nederlandse Agrarische sector. Door particulieren en door tuinonderhoudsbedrijven wordt ook meer gebruikt als door agrarisch Nederland. Kijk dus eerst eens naar de rest van Nederland voordat je nog eens zulke onzin uitkraamt!

 • gerjan slingenbergh

  @harm59 Als het per hectare gaat heb je misschien gelijk.
  Waar kunnen we deze bewering staven?

 • Mels

  Gerjan,dit is al es onderzocht en in die welbekende pot gestopt,dit is niet relevant want er valt niemand mee te pesten.Een boer krijg je mak met dit soort praat incl bijbehorende regelgeving.

 • agratax2

  Meis is ben er vrij zeker van dat de Spoorwegen geen insecticiden gebruiken om hun spoorbaan 'schoon' te houden. Als je nu schrijft ze gebruiken vele malen meer herbiciden of terwijl Glyfosaat om hun spoorwegen en andere terreinen onkruidvrij te houden ga ik direct met je mee. Dit vind ik zeer verwerpelijk, omdat er steeds meer duidelijk wordt van de gevaren die kleven aan Glyfosaat of andere alles doders voor het milieu. Even eens moet ik Gerjan gelijk geven dat het levens gevaarlijk is om zonder een fatsoenlijke bijen stand te moeten overleven als mensheid. Of willen we alleen nog eten uit de fabriek waar eetbare massa uitkomt die via chemische processen is vervaardigd, maar zonder enige natuurlijk inbreng??

 • lutebouwer

  Ritnaalden kunnen goed bestreden worden met stoppelknollen, aardappelen of andere knolachtige gewassen. De ritnaalden kruipen in de stoppelknollen of aardappelen en sterven in de maag van de koe.

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.