Home

Nieuws 1091 x bekeken

LTO Gelderland wil NB-vergunning voor alle aanvragende veehouders

Arnhem - De provincie Gelderland zorgt voor rechtsonzekerheid met haar voornemen om te stoppen met de afgifte van natuurbeschermingswetvergunningen aan veebedrijven. De provincie heeft 90 procent van de aangevraagde vergunningen verleend, maar dreigt de resterende 10 procent te laten zitten, omdat er volgens haar geen ruimte meer zit in de stikstofbank.

Voorzitter Dirk Siert Schoonman van LTO Noord Gelderland vindt dat onterecht. Als gemeenten worden aangespoord om actiever te worden bij het intrekken van vergunningen van gestopte veebedrijven, ontstaat er weer nieuwe ruimte in de stikstofbank en kan de vergunningafgifte voortgaan aan de ongeveer 250 bedrijven die daar op wachten.

Schoonman vindt het besluit van Gedeputeerde Staten om te stoppen met het verlenen van NB-vergunningen onnodig. "Dit zal veel onrust veroorzaken bij veehouders die nog geen NB-vergunning hebben." Schoonman is overigens goed te spreken over de opstelling van de provincie tot nu toe. Tot op heden is zo'n 90 procent van de aangevraagde vergunningen verleend. Schoonman: "Dat is een heel goed resultaat. In vergelijking met andere provincies heeft Gelderland dit heel goed gedaan." Om de resterende veehouders ook te helpen, stelt Schoonman voor dat de provincie zo nodig gaat gedogen. Dat is volgens hem beter dan elk ander initiatief. "Wij willen, net zoals andere partijen, geen individuele handel in rechten."

De provincie wil de vergunningverlening opschorten tot de PAS in werking is. De PAS biedt een landelijk toetsingskader voor NB-vergunningen. Het provinciaal beleid zal dan vervallen. De PAS zal op zijn vroegst begin 2014 in werking zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.