Home

Nieuws 1 reactie

Kamp voorstander van decentrale energieopwekking

Den Haag- Minister Henk Kamp van Economische Zaken is positief over decentrale energieopwekking door collectieven van burgers. Dat zegt hij tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Economische Zaken in de Eerste Kamer, in reactie op vragen van Marijke Vos van Groenlinks.

Kamp vindt decentrale energieopwekking zeer positief. “Niet alleen omdat het bijdraagt aan de groei van het aandeel van duurzame energie, maar ook omdat het bijdraagt aan de gedachten over duurzaam energiegebruik, als burgers erbij betrokken zijn.
Regionale energieopwekking stokt nu nogal eens doordat er niet teruggeleverd mag worden aan energiebedrijven. Over de inhoud van de afspraken wil Kamp nog niets zeggen. “We zijn daarover in gesprek met de SER in het kader van het nieuwe energieakkoord”. Kamp wil dit eerst afwachten tot hij zelf met een voorstel komt.
Vos uitte ook haar bezorgdheid over de stimuleringsregeling voor duurzame energie, SDE+. Volgens haar brengt de werkwijze om zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk duurzame energie te realiseren slecht is voor innovaties in de energie-sector. Ook is ze bezorgd dat er te veel premie naar de bijstook van biomassa bij kolencentrales is .”De SDE+-regeling is een grote innovatie-machine”, vindt Kamp. Hij wijst erop dat er bij de eerste openstelling van de SDE+ dit jaar zowel initiatieven voor windenergie als zonne-energie, vergisting en bijstook van biomassa zijn gedaan.

Eén reactie

  • agratax2

    Zouden met deze energie opwekking ook alle extra heffingen van de energie nota verdwijnen? Of komen de productie kosten + heffingen + transport kosten + BTW over dit geheel voor rekening van de molen eigenaren? schiet het op vrees ik milieu heffing op je eigen 'schone' energie voor eigen gebruik. Als de extra kosten (milieu heffing + btw op productie) nou eens vervalen dan kan het interessant worden. Maar ook hier wantrouw ik de overheid die als zo vaak in dezen een onbetrouwbare partner is gebleken, denk aan de co vergisters en hun huidige problemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.