Home

Nieuws 11 reacties

Kamer schrikt van nieuw vleessschandaal

Den Haag - Geschrokken reacties woensdag in de Tweede Kamer nadat bekend werd dat er een grote hoeveelheid rundvlees van de markt wordt gehaald omdat er vermoedelijk paardenvlees in is verwerkt. PvdA, D66 en de Partij voor de Dieren stellen vast dat het vertrouwen van de consument met dit nieuwe voedselschandaal wederom een gevoelige knauw kijgt.

Marianne Thieme (PvdD) gaat donderdag een Kamerdebat aanvragen. Zij noemt de verdachte partij er niet zomaar eentje. Dit is echt kolossaal: 50 miljoen kilo vlees, hoeveel maaltijden zijn dat wel niet. Hoe ga je dat opsporen?'' Ze wil een debat omdat dit is gebeurd onder het oog van de toezichthouder, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), die geen idee heeft van de herkomst van het vlees. ,,Dit is geen incident, maar het zoveelste voedselschandaal.'' Zij wil dat bekend wordt gemaakt waar het vlees naartoe is gegaan.

Sjoera Dikkers (PvdA) is geschrokken van de berichten. ,,Dit is het zoveelste geval van fraude met voedsel. Het bedrijf in kwestie is al eerder in opspraak geraakt, maar mocht zijn vlees blijven verkopen hoewel het van een groot gedeelte van het vlees niet kon verklaren waar het vandaan kwam. De PvdA vindt dit onbegrijpelijk en wil opheldering over deze zaak.''

Ook Dikkers wil weten in welke maaltijden het vlees is verwerkt en of de verkopers van deze maaltijden nu ook vervolgd worden omdat de informatie op het etiket niet klopte. ,,De consument moet weten wat hij eet.''

D66'er Gerard Schouw noemt het onbestaanbaar dat de bestemming van deze verdachte partij vlees onbekend is, aangezien het wel om vlees gaat dat al in de schappen ligt. Op verzoek van Schouw kwam de Kamer na eerdere incidenten met varkensvlees in lamsshoarma, paardenvlees in pastasaus, biologische eieren die niet biologisch bleken en de gehaktballetjes van Ikea waar ook paardenvlees in bleek te zitten al bijeen. Nu wil Schouw wel het naadje van de kous weten, maar hij wil eerst een brief van het kabinet.

Laatste reacties

 • jan hien

  lang leve de handel en retail en wij maar eerlijk produceren met ikb en aan enafvoer melden en de rest maakt er weer een klere zooi van en wie gaat dit aan het eind van de rit weer betalen ,wij boeren. ik dacht dat wij nederland varkens genoeg hebben maar ik hoorden dat het meeste varkensvlees dat wij eten is russisch alleen het vers vlees niet

 • Gerd

  En in Duitsland u de 10000 ton maïs verschnippelt aan het mengfoer om opnieuw te mengen, tot de volgende schandaal.

 • reedfield

  Ik heb in het verleden geleerd dat door tracking en tracing bij calamiteiten, binnen een kort tijdsbestek, vastgesteld kan worden waar de ingrediënten van een product vandaan komen en waar het eindproduct is gebleven. Zover ik weet wordt dit binnen elk kwaliteitssysteem geëist. Zover ik weet kan vlees niet eens in de schappen belanden als de herkomst van het product niet is geborgd.

  Hier komt ineens 50.000 ton vlees op de markt waarvan de herkomst onduidelijk is. Let wel: dit zijn dik 1600 vrachtwagens vol en 125.000 koeien schoon aan de haak. En wij maar braaf oormerken in de koe doen onder het motto tracking en tracing.

  Let wel: ik knijp graag oormerken in bij dieren -> In Ethiopië hoeft het niet en om de zoveel tijd breekt er daar vervolgens een veeziekte uit omdat men geen maatregelen kan treffen.

 • groot7731

  Een mogelijke oplossing: verbied het veehouders om paarden te houden.

 • joannes

  Je mag je afvragen waarom de Kamer schrikt? Omdat de Kamer niet weet hoe de internationale en nationale (vlees)handel in elkaar steekt en door een paar slim gestelde vragen uit balans raakt omdat ze hun eigen overheids apparaat en instanties niet meer vertrouwen of omdat er echt een gezondheids probleem is. Paardevlees is minstens zo gezond als Rundvlees, dat zeggen zelfs de deskundigen. Verder wordt elk verwerkings bedrijf nationaal en internationaal gecontroleerd op uitvoering en hygiëne regels die nb EEG wijd opgesteld zijn en waar belasting centen voor worden afgedragen en betaald. Wanneer er iets fout is functioneert het overheids apparaat niet en zou daar de aandacht naar toe moeten, maar de Politiek speelt liever de onschuldige burger lijkt het. En die Thieme exploiteert dat over de ruggen van een gehele bedrijfs tak. Ik denk dat niemand in een Supermarkt of bij de keuringsdienst kan vertellen op welk veldje en met welke hygiëne de sla, aardbeien, appelen of aardappelen gestaan hebben en in opslag geweest zijn onder welke omstandigen; maar twijffelt iemand aan de kwaliteit van die producten? Of bv hoe en waar zijn die ingredienten gegroeid die in de vegaburgers zitten. Je kan het hele supermarkt assortiment /systeem ter discussie stellen op deze manier; simpel en alleen omdat het overheids apparaat wat toezicht houdt er geen verstand meer van heeft, en de Politiek het vertrouwen in haar apparaat kwijt is, zo blijkt.

 • agratax2

  Het gaat hier niet over >gezondheid< maar over een product verkopen met een >fout< etiket. Hiervan zou de Tweede Kamer moeten zeggen, sorry dit is geen landsbelang en dus verwijzen we dit naar het OM als er tenminste aangifte wordt gedaan. Einde over tot de orde van de dag, hoe lossen we de financiële crisis op en hoe krijgen de krediet verstrekking voor midden en klein bedrijf en de huizenmarkt weer op gang. Helaas dit zijn te grote uitdagingen voor de dames en heren en dus debateren over een fout etiket op een pakje vlees producten.

 • sallandseboer

  Oei oei Schouwtje wil het naadje van de kous weten.
  Het interesseert hem geen ruk, maar hij kan zo wel even de agrarische sector pakken.

 • alco1

  Een zeer slechte taak uitoefening van de NVWA. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
  Of is het weer een olifant in een porselein kast en zoals @sallandseboer zegt, om de agrarische sector weer even te pakken.

 • trekker123

  Dat traceren en controlleren gaat aardig goed zolang het een enkelvoudig product is. Het probleem zit ook niet bij de biefstukken en de runderlappen in de koelvitrine van de slager. Dat is wel na te gaan. Maar zodra je er gehakt van gaat draaien wordt het wat lastiger om uit te gaan zoeken van welke koe dat precies is en waar die vandaan is gekomen etc. Neem aan pak yoghurt met verschillende soorten fruit die er soms in zitten. Ga dan achteraf maar eens uitzoeken welke stukjes perzik er in zitten en bij welke teler die dan vandaan zijn gekomen. Controlleren aan de bron is het enige dat je kunt doen. Ben benieuwd of de conrolerende instanties wisten dat er bij Selten ook paardenvlees werd verwerkt. Je kunt je toch niet voorstellen dat dat niet bekend was? En op zich ook niks mis mee. Maar als dat door andere producten wordt verwerkt dan moet dat ook op de verpakking staan. En dat is blijkbaar nooit gecontroleerd. Daar valt dus wellicht beide partijen heel wat te verwijten, maar om dan zo'n giga berg voedsel te gaan vernietigen waarvan je weet dat er op zich niks mis mee is, dat is toch ook nogal wat. Dat ze fraudeurs flink aanpakken daar zal niemand moeite mee hebben lijkt me.

 • gerjan slingenbergh

  @reedfieldd Een gemiddelde koe weegt geen 400 kg geslacht gewicht maar veel minder.

 • alco1

  Juist trekker, qua voedselveiligheid is er niets aan de hand.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.