Home

Nieuws 1 reactie

Kamer lijkt streep te zetten onder Q-koortsdossier

Den Haag – De Tweede Kamer gaat akkoord met de compensatieregeling voor Q-koortspatiënten. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid werkt aan een stichting die Q-koortspatiënten ondersteunt met onderzoek en hulp.

Hiervoor is 10 miljoen euro beschikbaar. Wanneer na een jaar blijkt dat er patiënten zijn die met dit systeem geen hulp krijgen, kunnen die mogelijk individueel ondersteund worden. De voltallig Kamer, met uitzondering van de VVD, vroeg om een regeling voor individuele gevallen. Een schadefonds voor Q-koortspatiënten is volgens Schippers niet mogelijk, omdat er geen objectieve criteria zijn te stellen voor patiënten die in aanmerking moeten komen. “Er zijn mensen met Q-koorts die gewoon kunnen werken”, legt Schippers uit.
De Partij voor de Dieren pleit voor een breder schadefonds, voor alle mensen die nu en in de toekomst ziek worden door zoönosen uit de commerciële veehouderij. Het fonds moet volgens de partij hoofdzakelijk gevuld worden door de vervuilers; de veehouders.
De PvdA stelde zich in het debat veel gematigder op in het Q-koortsdossier, tot ergernis van Groenlinks en PvdD. Tjeerd van Dekken steunde niet langer een parlementair onderzoek naar de kwestie en ook vroeg hij niet om excuses van het kabinet.
Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw werkt naar aanleiding van de Q-koortsproblematiek aan een plan om de overheidstaken verder weg te halen bij de Gezondheidsdienst voor Dieren. Hierover had de Kamer eerder een motie aangenomen. Ook gaat ze met de sector in gesprek om herbesmettingen bij geitenbedrijven tegen te gaan. “Hierbij zal afscheid moeten worden genomen van de geiten die dit veroorzaken”, geeft Dijksma aan.  Ondanks de bezwaarprocedure van de Q-koortspatiëntenvereniging gaat ze de namen van geitenhouders die te laat hebben gevaccineerd tegen Q-koorts niet openbaar maken, vanwege privacyredenen. “ Maar daarmee keur ik hun gedrag zeker niet goed”, aldus Dijksma.

Eén reactie

  • jan van den broek

    Geiten die mensen kunnen besmetten afmaken, beter vandaag dan morgen.
    excuus maken door het CDA, niet nodig volgens CDA wat maakt dit nou uit een paar mensen dood, door Q-koorts ,laat se dit maar eens bewijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.