Home

Nieuws 1079 x bekeken 1 reactie

KNMI: april was koud maar droog

De Bilt - April was een koude, maar vrij droge maand. De gemiddelde temperatuur was 8,3 graden, terwijl het normaal 9,2 graden is rond deze tijd van het jaar. Vooral de eerste 10 dagen was het bijna 4 graden kouder dan normaal. Het is daarmee het koudste begin van april ooit. Wel was het afgelopen maand vrij droog, meldde het weerinstituut KNMI in De Bilt vrijdag.

Half april kwam eindelijk de lente op gang. In het midden en zuiden van het land steeg het kwik geregeld boven de 20 graden. Afgelopen donderdag was met een maximumtemperatuur van 25 graden zelfs de eerste zomerse dag van het jaar. De hoogste temperatuur werd gemeten in Ell, waar het 25,7 graden werd. Komende dagen daalt de temperatuur weer flink, naar gemiddeld 11 tot 14 graden.

De afgelopen periode kende grote temperatuurverschillen. Waar het op 20 april nog 3,5 graad vroor in Twente, liep de temperatuur op 24 en 25 april op tot boven de 20 graden. Desondanks gaat april de boeken in als een koude maand, omdat 9 vorstdagen werden geteld. Normaal zijn er maar 4 vorstdagen.

Hoewel april een redelijk koude maand was, was het wel vrij droog. Tot nu toe viel gemiddeld 17 mm neerslag. Naar verwachting komt daar de komende dagen nog 10 mm bij en blijft het wisselvallig. Normaal valt rond deze tijd van het jaar 44 mm neerslag.

De zon scheen ruim 178 uur, wat normaal is voor de tijd van het jaar. In het Waddengebied was het het zonnigst. Plaatselijk scheen ruim 200 uur de zon. Met slechts 160 uur zon was het in het oosten het somberst.

Eén reactie

  • aqwzsx12

    en zo de meimaand ook zijn: het wordt een knal jaar voor vroege teelten( vrij) en gras!

Of registreer je om te kunnen reageren.