Home

Nieuws 522 x bekeken

Half miljard tekort voor EU-plattelandsbeleid

Brussel - De financiering van plattelandsprojecten in de Europese Unie (EU) dreigt in gevaar te komen. Indien de lidstaten niet snel de portemonnee trekken, is er in de tweede helft van dit jaar een tekort van een half miljard. Dat blijkt uit cijfers van eurocommissaris Janusz Lewandowski (budget), die hij maandag in het Europees Parlement toelichtte.

De Pool wil dat de regeringsleiders op korte termijn 11,2 miljard euro aan Brussel overmaken. Het grootste deel daarvan, zo’n 9 miljard, is nodig voor de financiering van projecten uit het cohesiefonds. Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) heeft een tekort van 566 miljoen euro, waarvan 460 miljoen bij plattelandsontwikkeling.

Nederland maakt geen gebruik van het cohesiefonds voor de armste EU-regio’s, omdat het daar op grond van het inkomen per hoofd van de bevolking geen recht op heeft. Wel ontvangt Den Haag plattelandsgeld uit het GLB; in 2012 was dat 97 miljoen euro. Uit een recente Kamerbrief van staatssecretaris Sharon Dijksma blijkt dat zo’n 65 procent van dit budget aan de agrarische sector ten goede komt. Onduidelijk is nog in hoeverre een eventueel begrotingstekort ook projecten in Nederland zal raken.

De lidstaten weigeren vooralsnog geld bij te storten. Eerder stuurde de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, tevens voorzitter van de eurogroep, een brief aan de Commissie waarin hij opriep tot bezuinigingen. In het Europees Parlement bestaat echter veel steun voor het standpunt van Lewandowski.

Of registreer je om te kunnen reageren.