Home

Nieuws 1476 x bekeken

Geen toename bouwaanvragen in Noord-Brabant

Den Bosch - Er zijn niet meer bouwaanvragen door boeren ingediend bij Brabantse gemeenten sinds 22 maart. Dit blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Provinciale Staten is uitgevoerd.

Enkele oppositiepartijen vreesden een golf van bouwaanvragen omdat de vergunningsvoorwaarden worden verscherpt.

Brabant wil een nieuw beleid om de veehouderij duurzamer te maken. De Brabantse Staten besloot dit op 22 maart. In de week van 18 tot 22 maart dienden 311 veeboeren met uitbreidingsplannen een bouwaanvraag in. Zij vreesden dat de Brabantse Staten een bouw- en uitbreidingsstop zouden afkondigen op 22 maart. Normaliter ontvangen de Brabantse gemeente gemiddeld 14,3 bouwaanvragen van boeren per week.
Onder de boeren was in maart veel onrust ontstaan omdat de oppositiepartijen GroenLinks, de Partij voor de Dieren en PvdA hadden aangekondigd een algehele bouwstop te willen voor de veehouderij. Echter de voorstanders van een algehele bouwstop kregen geen meerderheid in de Staten op 22 maart. Het voorstel van de SP om het aantal bouwaanvragen bij gemeenten te monitoren om eventuele excessen te signaleren, kreeg wel voldoende steun.

De provincie heeft wel met alle gemeenten afgesproken dat zij de bouwaanvragen zeer streng toetsen op volledigheid en financiele haalbaarheid. De bouwaanvragen zonder voldoende onderbouwing, de zogenaamde pro forma aanvragen, worden niet in behandeling genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.