Home

Nieuws 918 x bekeken 1 reactie

Geen soepeler beleid voorlopers antibioticareductie

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) wil ondernemers die voorop lopen bij de reductie van antibioticagebruik vooralsnog geen versoepeling van beleid geven. Dat zei ze na vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD-Kamerlid Helma Lodders.

Dijksma vreest dat ze met versoepeling van beleid voor de voorlopers de stop uit het bad haalt als het gaat om antibioticabeleid. De staatssecretaris zei tijdens het debat in de Tweede Kamer wel dat ze het idee om voorlopers te belonen sympathiek vindt, maar dat ze niet wil dat de doelstellingen van 70 procent reductie in 2015 in gedrang komt. “We werken nog aan de UDD-regelgeving (diergeneesmiddelen die uitsluitend door dierenarts mogen worden toegepast), maar die moeten we niet gaan inrichten op veel of weinig gebruik. Dan krijg je problemen bij de handhaving.” Dijksma benadrukt dat de UDD-regelgeving wel behapbaar en uitvoerbaar moet zijn voor de boer.
Het verzoek van diverse fracties om koppelbehandeling te verbieden, wijst Dijksma af. Ze wil deze werkwijze onder strikte voorwaarden mogelijk houden.

Een ruime Kamermeerderheid, Dijksma en minister Edith Schippers (volksgezondheid) prezen de sector voor de behaalde reductie op het gebied van antibioticagebruik. De doelstelling van 50 procent minder antibioticagebruik in 2013 ten opzichte van 2009, werd vorig jaar al gehaald. “Er is al veel bereikt, maar er is ook nog veel te doen. Het laaghangende fruit is inmiddels geplukt, de volgende stappen zullen moeilijker zijn”, zegt Dijksma. De suggestie van SP-Kamerlid Henk van Gerven om de doelstelling te verhogen naar 90 procent reductie, vindt Dijksma een brug te ver.

Dijksma wil de handhaving voor antibioticagebruik aanscherpen. De NVWA zet meer capaciteit in op controles op illegaal antibioticagebruik. Daarnaast is met de sector overeen gekomen dat het ministerie inzicht krijgt in de grootverbruikers van antibiotica, waardoor er gerichtere controles kunnen plaatsvinden.

Eén reactie

  • abtje

    Wat ik me dan afvraag is of die onnozelen ook de berichten lezen dat de humane sector de oorzaak is van AB resistentie. Daar hoor ik ze nooit over.
    Trouwens met het doorlopen van het Koekompas bleek onze dierdagdosering op 0.76 te zitten.
    Volgens de dierenarts trokken we het gemiddelde omlaag.:-)

Of registreer je om te kunnen reageren.