Home

Nieuws 4 reacties

Gebruik neonicotinoïden moet 90 procent omlaag

Den Haag - Het gebruik van neonicotinoïden moet met 90 procent omlaag om aan de normen voor oppervlaktewater te voldoen. Dat zegt wetenschapper Jeroen van der Sluijs van de Universiteit Utrecht tijdens een debat over bijensterfte.

"De normen worden al acht jaar overschreden, zonder dat er wordt gehandhaafd", zegt Van der Sluijs. Hij noemt het brede gebruik van neonicotinoïden een probleem. "Het middel heeft bij een lage concentratie al een lange werking in de plant. Het middel is heel persistent, waardoor het ophoopt in het oppervlaktewater."

Hans Schouffeur van het Hoogheemraadschap van Rijnland zegt dat in zijn werkgebied het gehalte imidacloprid, één van de neonicotinoïden, in oppervlaktewater bij alle meetpunten de norm overschrijdt, tot soms zes keer de norm. De Utrechtse wetenschapper Marja van Staalduijnen heeft recent een onderzoek hierover afgerond. Het middel blijkt ook negatieve gevolgen te hebben voor het waterleven en andere insecten dan bijen. Het college voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (CTGB) heeft woensdag een bijeenkomst over de neonicotinoïden in oppervlaktewater.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw zegt te schrikken van deze hoge gehalten in het water. "De alarmbellen gaan hier af."

Dijksma wil in discussie over het middelengebruik en de bijensterfte graag uit gaan van het voorzorgsprincipe. Daarom steunt Nederland ook het voorstel van de Europese Commissie om een deel van het gebruik van neonicotinoïden te verbieden. "Maar we moeten wel een stap vooruit kunnen zetten en niet een stap achteruit. Nederland is heel innovatief. We zouden een belangrijke rol kunnen spelen als gidsland om tot een oplossing voor deze problematiek te komen", zegt Dijksma. Ze roept de middelenindustrie op om goed te kijken naar alternatieven voor de middelen. "Vergeet niet dat u ook geld verdient als u een goed alternatief ontwikkelt", zegt Dijksma. Ze roept ook de maatschappelijke organisaties op om de boeren niet als vijand te zien. "Nederland is heel klein, we moeten proberen met elkaar tot een oplossing te komen." Greenpeace reageerde dat ze het advies ter harte zal nemen. "Boeren moeten niet de dupe worden."

De bijensterfte in Nederland was afgelopen jaar gemiddeld 22 procent, zegt bijenspecialist Romée van der Zee. "De oorzaak hiervan is een combinatie van factoren."

Laatste reacties

 • Henk Tennekes

  Dat is een onzinnig voorstel van de heer Van der Sluijs. Het laat volledig buiten beschouwing dat de schadelijke effecten van neonicotinoiden zich stapelen en enorm versterkt worden door de blootstellingstijd. Ook bij de huidige norm van 67 ng/L zal dat het geval zijn. Uit recent onderzoek van de groep van Paul van den Brink (WUR) werd bovendien al duidelijk dat schadelijke werkingen op water organismen bij veel lagere concentraties kunnen worden waargenomen. Het is een sprookje te geloven dat de problemen kunnen worden opgelost met een sterk gereduceerd verbuik van neonicotinoiden. Alleen een verbod op het gebruik van deze stoffen voert verder.

 • abtje

  Het is een hele grote verbetering. Een grote vooruitgang,prima.

 • Henk Tennekes

  @abtje. Ik wou dat je gelijk had. Er zijn stapelingseffecten, die ook nog eens versterkt worden in de tijd. Dat maakt uiterst geringe hoeveelheden van nu overal aanwezige neonicotinoiden zeer giftig voor insecten, die op dit moment dan ook keihard achteruit gaan. Ik vrees dat veel mensen zich niet realiseren dat zich een ecologische ramp voltrekt, waarvan ook de mens de dupe zal worden.

 • abtje

  @Henk, het is een significante vooruitgang als er al 90 % minder gebruikt gaat worden.
  Je kunt nooit 100 % je zin krijgen en dan is dit al een heel mooi streven.
  Over mooi streven gesproken, het is ook een stukje fatsoen om vragen die je gesteld worden (in een ander topic) te beantwoorden. En als die vragen je niet aanstaan is het ook fatsoenlijk om de steller in zijn waarde te laten en niet zoals jij doet te reageren.
  Het heeft niets met de bijen te maken maar daardoor neem ik je toch een heeeel stuk minder serieus.
  En daar zijn de bijen en de natuur de dupe van. Een gemiste kans van je, Henk.

Of registreer je om te kunnen reageren.