Home

Nieuws 1155 x bekeken 3 reacties

Extra dag ontheffing stuifbestrijding met mest en water

Den Haag - Ook vrijdag mogen boeren in de Noordoostpolder nog drijfmest met waterspray als stuifbestrijder gebruiken. Vanaf het weekeinde zeer waarschijnlijk niet meer, zo meldt een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Donderdag maakte het departement bekend dat in verband met het stormachtige weer tijdelijk een ontheffing zou worden verleend op het algemene verbod op stuifbestrijding met mest. Die uitzondering gold in eerste instantie alleen voor die dag, maar is nu dus verlengd. Woensdag werd eenzelfde regeling voor de Veenkoloniën gepubliceerd, geldend tot 1 juni.

Over de korte ontheffing voor de Noordoostpolder ontstond donderdag veel verwarring. Nog voordat EZ met het nieuws naar buiten trad, kondigde LTO al aan dat stuifbestrijding zónder waterspray zou worden toegestaan. Volgens voorzitter Jaap Haanstra van de akkerbouwvakgroep was dat het gevolg van miscommunicatie tussen zijn organisatie en het ministerie.

“Wij hebben die dag twee verzoeken ingediend bij EZ”, zegt hij. “In de ochtend is gevraagd het gebied uit te breiden met de Noordoostpolder en ’s middags om de verplichting waterspray te gebruiken te schrappen. Toen later op de dag het ministerie akkoord gaf, kregen wij de indruk dat dit om beide verzoeken ging. Maar dat bleek dus niet het geval.”

Haanstra is teleurgesteld dat op de tweede vraag geen positief antwoord is gegeven. Zoals de maatregel er nu uitziet, is deze volgens hem weinig aantrekkelijk voor boeren; door het water blijft al het bietenzaad aan de banden plakken. “We tobben hier nu al vier of vijf jaar mee. Het wordt tijd dat er een permanente oplossing komt.” Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is er in de Veenkoloniën tot nu toe in drie gevallen ontheffing verleend. Voor de Noordoostpolder zijn nog geen cijfers bekend.

Laatste reacties

 • Josta

  Werkelijk waanzin ten top. stuifbestrijding met mest en water. met water ben je het effect van de mest weer kwijt en je krijgt nog meer schade aan het gezaaide gewas. die paar m3 mest dat voor stuifbestrijding nodig is heeft echt geen invloed op het milieu, als je dan ook nog bedenkt dat andere landen zoals duitsland gewoon alle mest bovengronds mogen uitrijden dan zijn ze bij EZ echt aan het boertje pesten.
  Weten ze bij EZ wat de vervolgschade is van veel stuifzand????
  -huizen die de vensterbanken en de dakgoten vol zand hebben.
  -sloten die dicht stuiven en die weer opengemaakt moeten worden.
  enz.

 • jordi 1455

  Josta in amerika weten ze alles van, ongeveer 100 jaar geleden was een zeer grote zandstorm die vanuit de Mid-West zelfs New-York city bereikte.

 • trekker123

  Even 'googelen' op Dust Bowl en je weet een hoop meer. Daar is de stofstorm in de NOP nog maar kinderspel bij. Sinds die tijd hebben ze daar de ploeg ook meteen afgezworen. Maar verder op zich totaal verschillende omstandigheden als in NL, maar enige parallel is er wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.