Home

Nieuws 410 x bekeken

Exportomzet bloemen en planten gedaald

Aalsmeer – De exportomzet van bloemen en planten vanuit Nederland is door een matige maand maart in het eerste kwartaal dit jaar 2 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar.

Dat blijkt uit de exportcijfers van brancheorganisatie HBAG Bloemen en Planten in Aalsmeer. Tot en met maart komt de exportwaarde uit op iets meer dan 1,5 miljard euro.
De bloemenwaarde ligt met een omzetwaarde van bijna 1 miljard euro op hetzelfde niveau als vorig jaar. Pot- en tuinplanten gaven een krimp van 7 procent tot 500 miljoen euro. Exporteurs rekenen ondanks de huidige krimp op een stabilisatie of zeer beperkte groei van de exportomzet op jaarbasis, aldus HBAG, hoewel dit extra inspanningen vergt.
Vooral door het koude weer stokte de vraag naar pot- en tuinplanten in maart. Die maand is met de relatief grote afhankelijkheid van de weersomstandigheden voor de bloemen- en plantenafzet bijzonder, aldus HBAG, en bovendien een hele belangrijke. De maand telt  Internationale Vrouwendag, de Engelse viering van Moederdag en Pasen. In de afgelopen tien jaar was maart in exportomzet gerekend zes keer de belangrijkste maand, daarvoor was dat decennia lang de meimaand.

Of registreer je om te kunnen reageren.