Home

Nieuws

Exportgroei landbouw, risico’s nemen toe

Amstelveen - Nederlandse exporteurs zijn optimistisch over hun kansen in 2013, een jaar waarin naar verwachting de uitvoer motor blijft achter de Nederlandse economie.

Bedrijven in de agrarische sector rekenen op 12 procent omzetgroei, na jaren waarin de uitvoer al respectievelijk 15 en 10 procent toenam. Dit blijkt uit onderzoek van exportkredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex.
De rapporteurs ondervroegen honderden bedrijven. Gemiddeld rekenen exporteurs op 9 procent groei, mede omdat de waarde van de euro door de eurocrisis gedrukt wordt. Het is het derde jaar op rij dat agrarische exporteurs positiever gestemd zijn dan de export in het algemeen. De agrarische export was ook de snelste groeier in 2012, wat Atradius verklaart uit een toenemende vraag naar voeding wereldwijd. De agribusiness staat enigszins los van de algehele malaise in de economie. De vraag naar eiwitrijk voeding neemt in opkomende economieën toe terwijl de bevolking wereldwijd groeit.

Het meest positief over 2013 is de branche voor voedingsproducenten en tabaksproducenten, die rekent op 15 procent meer omzet. Vorig jaar deed de voedingsbranche het met 12 procent meer omzet een stuk beter dan verwacht. De machinebouw gaat uit van 10 procent groei, met grote onderlinge verschillen. Voor agrarische exporteurs als Ploeger Oxbo (aardappelrooiers) en Agrifac (suikerbietenrooiers) is de Nederlandse markt een kleine markt geworden terwijl verkopen toenemen op markten als Rusland en Polen waar de landbouw professionaliseert.

Uit het rapport komt onder meer naar voren dat steeds meer exporteurs nieuwe markten buiten Europa willen gaan betreden. In 2012 verklaarde 32 procent van de ondervraagde bedrijven dat te willen gaan doen; uiteindelijk bracht 47 procent dat in de praktijk. De EU-lidstaten in de periferie waar de financiële crisis het hardst woedt, zijn het minst in trek. Exporteurs zien er betalingstermijnen toenemen.
Van de vijf favoriete plaatsen om te 'ontdekken' is geen enkel land Europees. De ogen zijn buiten Europa vooral gericht op Brazilië, een opkomende agrogrootmacht waar onder meer producent van premixen en speciaalvoer Nutreco vorig jaar fors investeerde. De kans op meer export lijkt wel even groter dan de kans op overnames buiten de Eurozone.
Overnames buiten de Eurozone worden door de lagere waarde van de euro volgens ING wel relatief duurder. De euro heeft nu een waarde van 1,28 dollar maar kan terugvallen tot 1,10 dollar, denkt de Amsterdamse bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.