Home

Nieuws

Premix met dioxine aan Nederland geleverd

Doetinchem - Belgische veevoerpremixen met ernstige dioxinebesmettingen zijn onder meer in Nederland terecht gekomen. Dat meldt de Belgische voedselautoriteit FAVV. Maar er zijn geen Nederlandse veevoerbedrijven die enig probleem hebben gemeld, zegt Francine van Rossem van Trustfeed.

De FAVV wil niet zeggen welke Nederlandse afnemers het betreft. De FAVV spreekt van een "zeer ernstige vervuiling". Volgens de Belgische autoriteit is door vroegtijdig ingrijpen verspreiding van de besmetting voorkomen. De besmetting is eind vorige week gemeld bij de Europese autoriteiten.

De Belgische leverancier heeft de besmetting zelf ontdekt en gemeld aan zijn afnemers en aan de Belgische autoriteiten. De vervuilde premixen worden met een terughaalactie uit de veevoerketen gehaald. Hoeveel van de premixen in Nederland zijn terecht gekomen, kan de FAVV niet zeggen. De grondstof is verder geleverd aan Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De Duitse deelstaat Nedersaksen meldt dat daar 900 kilo van de vervuilde premix is terecht gekomen.

De bron van de besmetting is tocoferol (vitamine E) afkomstig uit China. De grondstof is in december 2012 vanuit China naar België vervoerd. Daar is het in de premix verwerkt. De aangetroffen waarden overschrijden 40 keer de maximaal toegestane norm voor dioxine in veevoerpremixen.

Op dit moment loopt op het bedrijf een intern onderzoek naar de overige voorraden. "We onderzoeken of andere loten mogelijk ook zijn besmet", aldus een woordvoerder van de FAVV.

Landbouwminister Christian Meyer van Nedersaksen zegt dat het een geluk is dat de premix nog niet in de veevoerketen is terecht gekomen. "Dit geval laat zien dat de overheidscontrole aan het begin van de voerketen moet worden versterkt."

Of registreer je om te kunnen reageren.