Home

Nieuws 2 reacties

Dijksma: in gesprek met sector over vrij krijgen Q-koortsbedrijven

Dalfsen/Den Haag - Staatssecretaris van landbouw Sharon Dijksma wil met de geitensector in gesprek over een traject naar een Q-koortsvrije-status voor besmette bedrijven.

Veel bedrijven die nu nog besmet zijn, hebben nog oudere dieren die bij ruimingen in 2009 en 2010 niet drachtig waren, waardoor de dieren toen niet geruimd hoefden te worden.
Dat schrijft Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een herbesmetting van een melkgeitenbedrijf in het Overijsselse Dalfsen. Het gaat om een bedrijf met 1.340 melkgeiten, dat in 2012 vrij werd verklaard van Q-koorts. Het bedrijf was correct en tijdig gevaccineerd tegen Q-koorts. Het is het zevende melkgeitenbedrijf dat na een eerdere besmetting en vrijverklaring opnieuw besmet is verklaard.

Voorzitter Jeannette van de Ven van de LTO-vakgroep geitenhouderij is het positief dat de staatssecretaris in gesprek wil om de bedrijven vrij te krijgen van Q-koorts. "Een nieuwe besmetting zorgt voor veel onrust, ook al is het geen gevaar voor de volksgezondheid. We moeten er alles aan doen om de onrust bij burgers weg te nemen", vindt Van de Ven. Ze schat dat er op bedrijven die besmet zijn geweest of nog zijn met Q-koorts ongeveer 10.000 geiten zijn met een levenslang fokverbod. De dieren zijn door de mogelijkheid van duurmelken nog wel in productie. Van de Ven pleit voor het individueel testen van deze dieren, waarna besmette dieren afgevoerd zouden kunnen worden, om versneld tot een vrije status te komen. Alles afvoeren gaat haar te ver. "Als de dieren een gevaar voor de volksgezondheid vormden, was het uiteraard een ander verhaal. Maar dat is nu niet aan de orde", zegt de geitenhoudster. Ze verwacht wel dat het individueel testen van geiten gevoelig zal liggen onder geitenhouders. "Voor de ruimingen zijn we zelf met hetzelfde idee gekomen, maar toen werd het niet geaccepteerd door het ministerie, waarna alle drachtige dieren, besmet of niet, werden geruimd."

In totaal zijn er in Nederland nu nog 23 met Q-koorts besmette bedrijven. Na besmetverklaring moet een bedrijf een jaar lang in de tankmelk geen verhoogde waarde van de bacterie Coxiella Burnetii hebben, voordat het bedrijf weer vrij wordt verklaard.
De Tweede Kamer debatteert donderdag over Q-koorts.

Laatste reacties

 • jan van den broek

  Besmetten geiten RUIMEN zo snel mogelijk,een mensen leven is toch veel kostbaarder dan besmetten geiten, waarover debateren julie over.
  Zeker de namen van geitenhouders publiceren ,voor hun niet leuk, echter het besmet raken door hun geiten is minder leuk.Een idee is misschien om Klink
  of Gerda als proef de besmette stallen te laten controleren, binnen het CDA verteld er dan niemand dat ze besmet kunnen geraken.

 • Fleur de lille

  Over de Q-koorts veroorzakende bacterie Coxiella burnetti is nog veel onbekend. Dit onderzoek moet eerst maar eens gedaan worden voordat om economische reden beslissingen worden genomen om bedrijven vrij te verklaren.
  Hiervoor moeten de ministerie's van landbouw met volksgezondheid overleggen. Dit gebeurd niet omdat VWS (Schippers,vvd) zich hier totaal niet voor inzet en landbouw er geen belang bij heeft.

  Sanquin onderzoekt ondertussen verspreidingsrisico via bloedproducten bij mensen.
  Doet de GD of het CVI dit ook bij geiten?
  Welke info weegt het ministerie van landbouw mee?

Of registreer je om te kunnen reageren.