Home

Nieuws 12 reacties

Dijksma wil Europees register voedselfraudeurs

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw en minister Edith Schippers van Volksgezondheid pleiten voor een Europees register voor fraudeurs en een verbeterde en snellere informatie-uitwisseling tussen lidstaten in geval van voedselfraude.

De bewindslieden willen daarnaast een sluitend, verplicht EU-systeem voor de identificatie en registratie van paarden. Dat schrijven Schippers en Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de grootschalige vleesfraude.

De NVWA heeft op 9 april een last onder dwangsom neergelegd bij het vleesbedrijf van Willy Selten uit Oss, om al het geleverde terug te laten komen en om de afnemers te informeren. Selten wordt ervan verdacht paardenvlees te verkopen als rundvlees. Omdat het bedrijf geen actie ondernam, heeft de NVWA in 10 april zelf de afnemers opgeroepen om de producten van de markt te halen. De NVWA houdt toezicht op de terugroepactie. De controle-organisatie trekt twee weken de tijd uit om alle informatie over de terugroepactie en de genomen acties in alle schakels van de keten te registreren. Het gaat voor zover bekend om 132 afnemers.
In totaal is sinds januari 2011 ongeveer 50.000 ton rundvlees geleverd met daarin paardenvlees. Het gaat om 502 afnemers, waarvan 132 in Nederland. De andere 370 afnemers bevinden zich in vijftien lidstaten van de EU. Het vlees ging vooral naar Duitsland, Frankrijk, Portugal en Spanje. De grootste prioriteit ligt bij het traceren van partijen die recent zijn geleverd. De NVWA meldt dat er voor zover bekend geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Laatste reacties

 • abtje

  En wat gebeurt er aan de falende controleurs? Zeker weer ouderwets NIETS.

 • sallandseboer

  Als het op lokaal niveau al niet werkt met de controle dan hoeven we zeker niet een EUrocraat daarvoor te hebben.
  Als onze beste ambtenaren gewoon hun werk doen hebben we niets te maken met EUropa.

 • aarthamstra1

  Sinds 2011.Ja, dat vlees licht vast nog vers in de winkel.
  2011 en er was geen boekhouding enz bij gehouden??????????????????????????????????

 • joannes

  Vooral die laatste zin geeft aan wat voor een heksen jacht er gaande is. De politiek en een falend toezicht van het NVWA rennen om het hardst om duidelijk te maken dat ze wel zeker een nuttige functie in de maatschappij vervullen. En dat terwijl 8o % van de bevolking uit nieusgierigheid weleens paardenvlees wil proberen! Schandalig dat ze zich niet met de echt belangrijkrijke zaken bezighouden ipv zichzelf in een competitie bewijzen in de Media en voor hun kiezers.

 • minasblunders1

  Aarthamstra, als er paardenvlees als rundvlees verkocht kan worden, kan vlees uit 2011 best als vers vlees verkocht worden. In een bananenrepubliek is veel mogelijk.

 • Demeter Griend

  Gewoon vegetarier worden hoef je die rotzooi ook niet te vreten.

 • koestal

  Dit kan toch niet,want dan is de privacy van de daders weer in het geding,zo is dat in Nederland toch al jaren.Er is vast wel een advocaat te vinden die dit gaat aanvechten

 • alco1

  @Demeter. Je doet net of je als vegetarier geen risico loopt. Geenszins, kijk maar naar de EHEC. En ik vindt vlees zeer zeker geen rotzooi. Het is zelfs zo dat ik zonder vlees de maaltijd niet compleet vindt. Ik zal zal jouw echter niet verplichten vlees te eten. Jammer dat dat respect naar elkaar toe niet wederzijds is. Dankzij vleeseters mogen de consumptie dieren tenminste nog een hele poos genieten. Van vegetariers mogen ze zelfs niet geboren worden. Dat is pas erg. Ze moeten plaats maken voor ons mensen met al zijn milieu aantastende activiteiten.

 • Bison

  Kon weleens een lang lijstje worden mettertijd.

 • kleitokkers

  Betreft plaatsen fan foto's een nieuwe stageloper op de redactie zeker.
  Het niveau zit nu ruim onder 0

 • kleitokkers

  Excuus op reactie #10 als koppen lezer te snel gereageerd.

 • jordi 1455

  koestal meer dingen in Nederlandse rechtspraak kloppen niet.
  -Neem als voorbeeld de brand bij chemiepack, de directie draait de bak in en de werknemer die de brand had aangestoken gaat vrijuit.
  - Willy Selten wordt nu bij de volledige naam genoemd in de media i.p.v Willy S. terwijl bij normale zaken alleen de voornaam en de eerste letter van de achternaam in de krant komt te staan.

  - Het gekste is dat Willy schuldig wordt verklaard door de NVWA omdat hij er alleen op wordt verdacht van het mengen van paardenvlees met rundvlees, zonder dat er eigenlijk tastbaar bewijs is. In feite is Willy onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Stel als Willy onschuldig is, wat voor gevolgen heeft dat voor de NVWA? schijnbaar niets. Overigens kan ik uit de manier van handelen door NVWA zien dat de NVWA de schuld in andermans schoenen wil schuiven, om zichzelf te redden.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.