Home

Nieuws 2110 x bekeken 2 reacties

Dijksma: reductie antibiotica veehouderij op schema

Den Haag - Een halvering van het antibioticagebruik in de veehouderij ligt binnen handbereik. Uit cijfers die staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat vorig jaar een reductie van 49 procent ten opzichte van 2009 is gerealiseerd. Ook de verkoop van cefalosporinen (90 procent) en fluoroquinolonen (40 procent) is gedaald.

Dit jaar heeft kabinet 1 miljoen euro extra ter beschikking gesteld voor toezicht en handhaving op het gebied van antibioticagebruik door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Zo worden onder meer zogenoemde quickscans uitgevoerd in onder meer de melkveehouderij en vleeskalverhouderij. Daarnaast is afgelopen maand een onderzoek begonnen naar de zorgvuldigheid in het voorschrijven en toepassen van antibiotica bij paarden.

Een deel van de controles bij bedrijven is aselect, terwijl er ook risicogebaseerde bezoeken plaatshebben. Voor die tweede categorie zullen de NVWA en de productschappen een akkoord sluiten over de doorgifte van gegevens. Op korte termijn worden de eerste gegevens van veelgebruikers beschikbaar gesteld. De resultaten van bedrijfsinspecties worden vanaf volgend jaar op de website van de NVWA gepubliceerd; daarvoor is wel eerst een aanpassing van de Gezondheidswet nodig.

Een ontwerpregeling die de toediening van antibiotica anders dan door de dierenarts verbiedt, ligt op dit moment bij de sector. Die heeft volgens Dijksma problemen met de bepaling dat veehouders alleen eerste keus middelen in voorraad mogen hebben voor behandeling van individuele gevallen. Dierenartsen en veehouders pleiten voor uitbreiding naar tweede keus middelen. Hier wordt nu door experts naar gekeken.

In reactie op een recent rapport van de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDA) laat de staatssecretaris weten het ‘soms frequente gebruik’ van fluoroquinolonen in de vleeskalverhouderij verontrustend te vinden. “Wij verwachten dat het gebruik van kritische middelen sterk gereduceerd wordt”, zegt Dijksma hierover. De SDA krijgt de opdracht criteria te ontwikkelen om tot actie over te gaan.

Laatste reacties

  • Koeienboer

    Dijksma presenteert het bijna of ze het zelf voor elkaar heeft gekregen...

  • Mels

    Er is ook nog een minister die de gezondheid van mensen onder zich heeft,de zgn minister van volksgezondheid,als die nou es met hetzelfde doel in actie kwam en gewoon tegen het deel wat wel medicijnen gebruikt maar goedbeschouwd niets mankeert zegt;niet zo aanstellen,winnen we nog veel meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.