Home

Nieuws 950 x bekeken 3 reacties

Dijksma: nationale maatregelen neonicotinoïden als het Europees niet lukt

Den Haag – Als maandag het Europese voorstel voor een verbod op het gebruik van drie soorten neonicotinoïden het niet haalt, dan zal staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw zelf maatregelen nemen. “Voor ik een besluit neem zal ik overleg voeren met de sector en met milieuorganisaties, maar dat lijkt me logisch. Dan komen we daarna met een voorstel”, zegt Dijksma, tijdens de officiële opening van een bijenkast bij het ministerie van Economische Zaken.

De staatssecretaris wil nog niet vooruit lopen op welk besluit ze dan neemt. “We gaan eerst proberen de Europese Commissie aan een meerderheid te helpen. Als dat niet lukt dan zal ik ook in de richting van de Kamer met een voorstel komen”, zegt ze. Hoewel er een Kamermeerderheid is voor een verbod op het gebruik van de neonicotinoïden, wil Dijksma nog niet zeggen aan welke nationale maatregelen ze denkt. “Ik weet dat de motie is aangenomen, die staat in mijn geheugen gegrift. Maar dat betekent niet dat we geen overleg kunnen hebben over de manier waarop deze motie wordt uitgevoerd.”

Juridisch is het mogelijk om nationale regelgeving in te stellen op het gebruik van neonicotinoïden. Frankrijk heeft volgens Dijksma nu ook al een verbod. “Maar het is beter om het Europees te regelen, want zowel de  bijen als de zaden trekken zich niets van landsgrenzen aan”, zegt Dijksma.
Dijksma bevestigt dat er haast is geboden in het dossier. “Maar kijk eens waar we nu al staan, terwijl ik hier in januari mee ben begonnen. Nu staan we al aan de vooravond van een tweede stemming in Europa om maatregelen te nemen.”  Dinsdag werd duidelijk dat imidacloprid niet alleen gevolgen heeft voor bijen, maar dat verhoogde concentraties in het oppervlaktewater ook gevolgen heeft voor het leven in het water was wel een eyeopener. Het sterkt ons in de ernst en urgentie van de zaak.

Wetenschappers hebben desondanks verschillende visies over het effect van neonicotinoïden. “Dat zal ook wel zo blijven. Voor ons is de Efsa altijd als een soort scheidsrechter geweest. Dat is voor de industrie bij mijn weten ook zo. Als de Efsa zegt dat er bij bepaalde toepassingen een hoog risico is, dan kun je dat niet negeren.”
In navolging van de motie van Dion Graus (PVV) dat er meer bijenkasten geplaatst moeten worden bij overheidsgebouwen, werd vrijdag een bijenkast met ongeveer 30.000 bijen geplaatst bij het ministerie. Een aantal medewerkers van het ministerie is benoemd tot ‘rijksimker’ en gaat de bijen verzorgen. “We moeten hier op het departement niet alleen met beleid bezig zijn, we moeten ook doen waarvoor we staan”, zegt Dijksma voordat de bijenkast officieel werd geopend.

Laatste reacties

  • abtje

    Killer bees?

  • Henk Tennekes

    Op het PvdA congres is een motie aangenomen die voor een algemeen verbod van de neonicotinoiden pleit. Hopelijk voert staatssecretaris Sharon Dijksma deze motie ook dan uit wanneer komende maandag het commissie voorstel voor een verbod op 3 neonicotinoiden op voor bijen aantrekkelijke gewassen met een gekwalificeerde meerderheid van de lidstaten wordt aangenomen.

  • abtje

    Kan je feest vieren Henk, en heb je tijd voor een cursus :-)

Of registreer je om te kunnen reageren.