Home

Nieuws 12 reacties

Dijksma: geen ontheffing voor bovengronds uitrijden mest

Den Haag – De Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu en de vereniging Noordelijke Friese Wouden krijgen definitief geen ontheffing voor het bovengronds uitrijden van dierlijke mest in een praktijkproef. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw besloten.

SP-Kamerlid Henk van Gerven heeft meermaals om ontheffing gevraagd voor het bovengronds uitrijden van dierlijke mest door deze praktijkproeven, nadat de ontheffing hiervoor was ingetrokken. Dijksma baseert haar besluit op een negatief advies van de Technische Commissie Bodem (TCB) over de proef. De TCB oordeelt dat het onderzoeksvoorstel niet voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een ontheffing op de verplichting tot emissiearm aanwenden van dierlijke mest. Het onderzoeksvoorstel is te onduidelijk, niet innovatief en niet voldoende onderbouwd. De TCB verwacht ook dat de onderzoeksdoelen niet gehaald zullen worden met de proef.

De betrokken boeren, ongeveer 75 melkveehouders, kunnen nog bezwaar maken tegen het besluit van de staatssecretaris.

Laatste reacties

 • gjh

  TCB waar komen die idioten vandaan wie zijn het ze snapen er werkelijk niets van. omdat het onderzoeks voorstel onduidelijk is gaat het niet door
  nogmaals je moet de grond niet inkomen dat isbeter voor bodemleven e.d.
  ook is uit onderzoek gebleken dat er meer gewas afkomt.
  ongelooflijk en dat word nog naar geluisterd ook diep triest

 • eko boer

  ik heb de ervaring wanneer de loonwerker giert dat de opbengst lager is dan dat ik zelf gier met mijn tobroco bemester

 • Jaap 109

  Geef ze toch gewoon ontheffing voor 1 jaar dan kijken we daarna wel weer verder! Wat is het probleem?

 • drientje

  Nee Jaap, met zo,n ontheffing rij de cumela-jongens in de wielen.
  Het is gewoon wie de beste lobby heeft in den Haag.
  Ik zet trouwensook grote vraagtekens bij de TCB. Ze hebben kennelijk in elk geval een behoorlijke stoel onder hun achterwerk.

 • M.harmsen

  Eko boer, wanneer de loonwerker komt met groot zwaar materieel zal er meer structuur bedref zijn. Dit is dus niet toe te schrijven aan de manier van aanwenden. Logisch dus dat het word afgekeurd

 • Mozes

  Ik wou dat in heel Nederland het bovengronds uitrijden weer werd toegestaan. Het eiwitgehalte in het gras zal zoveel lager worden dat het nog veel slechter wil melken dan dit jaar. Daardoor hoef ik geen melkquotum meer te leasen en kan dus vrij melken.

 • ACB

  Ja er schijnen mensen te bestaan,die meer verstand van boeren hebben ( dat denken ze) dan de boeren zelf. En z,n dom kind als Dijksma moet nog een hoop leren. Ze begrijpen de natuur niet zo erg.

 • Patrick Boek

  De Denen waren ons al voor met injecteren en zijn toen tot de conclusie gekomen dat het bodem leven kapot ging en er mee gestopt zijn en in Duitsland gebruiken ze hun verstand om het niet te doen omdat Denemarken is
  gestopt, en in Nederland zitten DOMME Politieke mensen die het zo nodig verplicht moesten invoeren deze heren weten niet eens wat zij in de natuur kapot maken net als dijksma het hele bodum leven gaat na de knoppen en maar zeuren waar zijn de weidevogels gebleven. Er moet meer actie komen van uit de boerenorganisaties en naar brussel gaan om dit in europees verband het injecteren af te schaffen.

 • Casa

  Waarom worden deze proeven afgekeurd ? Hadden ze mooi het weidevogel bestand weer nieuw leven kunnen geven !

 • Mels

  drientje,wat hebben die ``cumela jongens`` er mee te maken???De loonwerker blijft echt die mest wel uitrijden hoor,de spreidplaat komt nooit meer terug,zoals nu ertussen smeren is de beste oplossing,allemaal ongehoorzaam zijn,daarmee win je deze strijd,maar helaas zijn de stomkoppen veels te bang voor de subsidie die ze helemaal niet nodig hebben.

 • deer123

  Verplicht emissie aanwenden heeft niks met milieu te maken,
  Maar 80 % van de Nederlander die menen niks met de landbouw te maken hebben willen gewoon niet dat op de juiste manier , maar op een zo stank vrije manier gebeurd..... Vroeger veel land naast een weg met spreidplaat bemest ,kinderen en ouders stonden altijd in de neus te knijpen ........
  daar al eens aan gedacht

 • alco1

  Juist @deer Als mest niet stonk zou het veel anders bij het publiek overkomen.
  Toch ben ik blij dat we ook kunnen injecteren. Vooral planning is een stuk gemakkelijker.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.