Home

Nieuws 1733 x bekeken 2 reacties

Dijksma bereid tot verplichte regeling voor jonge boeren

Luxemburg – Nederland is bereid om in de onderhandelingen voor het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de vrijwillige steunregeling voor jonge boeren om te zetten naar een verplichte regeling. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma gezegd tijdens de Landbouwraad in Luxemburg.

Dijksma benadrukt dat de vergroeningsmaatregelen voor Nederland het hart van het nieuwe landbouwbeleid is. De afspraken die hierover gemaakt zijn tijdens het opstellen van het mandaat van de Raad over het GBL, wil Dijksma niet veranderen. In het mandaat staat onder andere dat er een mogelijkheid moet zijn voor alternatieve maatregelen voor vergroening, naast de drie verplichte vergroeningsmaatregelen (blijvend grasland, gewasdiversificatie en natuurbraak). Daarbij is ook afgesproken dat landschapselementen die in aanmerking komen voor groene focusgebieden (natuurbraak) ook buiten de perceelsgrenzen mogen liggen.

De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, de Europese Raad van landbouwministers en het Europees Parlement over het GLB liggen op schema, zegt de Ierse voorzitter Simon Coveney van de Landbouwraad. Inmiddels zijn 6 van de 34 bijeenkomsten in het kader van de trialoog geweest. “We boeken behoorlijke vooruitgang, al weten we dat er nog veel moet gebeuren. Partijen moeten bovendien bereid zijn om op sommige punten water bij de wijn te doen”, aldus Coveney.

Eurocommissaris Dacian Ciolos riep de raad op flexibel te zijn in de onderhandelingen in de trialoog. Hij noemt de jonge boeren, steun aan kleine boeren en de vergroening als aandachtspunten tijdens de onderhandelingen tussen de Commissie, Raad en het Parlement. Op deze dossiers verschillende drie instellingen sterk van mening. Over de vergroeningsmaatregelen is tijdens de trialoog nog niet gesproken.

Ciolos zegt bij zijn oproep naar de Raad om bereid te zijn om compromissen te sluiten, dat de Commissie al wat flexibiliteit heeft getoond. De Commissie is bereid om te accepteren dat de gelijke betaling in alle lidstaten in 2019 nog niet helemaal gereed is. Wel wil Ciolos vasthouden aan een bepaald ambitieniveau voor flat rate in 2019.
Doelstelling is dat er in juni een akkoord komt over het nieuwe GLB. Voor het overgangsjaar, 2014, wordt dit najaar een akkoord verwacht.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    verplichte steun jonge boeren, kan dit wel in verband met leeftijdsdiscriminatie, of geld dit weer niet voor de overheid dat die wel mag discrimineren?

  • jordi 1455

    Schoenmakers1 zij blijven altijd buiten schot de overheid en dat zijn de grootste criminelen van NL.

Of registreer je om te kunnen reageren.