Home

Nieuws 527 x bekeken

Coöperaties steeds internationaler

Wageningen - Het aantal afzetcoöperaties dat internationaal opereert neemt toe. Op zichzelf is dat goed maar ze moeten wel open staan voor buitenlandse leden of deze vanuit de coöperatieve gedachte behandelen. Dat vindt onderzoeker Jos Bijman van Wageningen Universiteit, die meeschreef aan een onlangs gepubliceerd Europees coöperatieonderzoek.

Uit het Europese onderzoek, opgesteld voor de Europese Commissie, blijkt dat de coöperatie in opkomst is en dat een groot coöperatief marktaandeel in specifieke markten en landen kan leiden tot structureel hogere prijzen voor boeren of tuinders. Dat is bijvoorbeeld op veel plaatsen het geval voor zuivelcoöperaties. Ook in Nederland helpt een coöperatief marktaandeel van bijna 90 procent prijzen op peil te houden.
De laatste 10 jaar is het aantal afzetcoöperaties in de agrarische sector ook in Nederland nog toegenomen, aldus Bijman. “Dat had ik niet direct verwacht.” Ruimte voor verdere groei is beperkt omdat bijna alle sectoren voor het overgrote deel coöperatief zijn verenigd, met vaak slechts één dominante speler. Alleen in de groenten en fruitsector lijkt nog ruimte te zijn voor belangwekkende consolidatie.
In de EU zijn volgens het onderzoek 46 transnationale coöperaties, waaronder bijvoorbeeld FrieslandCampina. In de praktijk willen coöperaties in eerste instantie particulieren overnemen, en zijn ze voorzichtig met internationaal lidmaatschap. “Dat is wel te verdedigen omdat culturen, taal en juridische aspecten verschillen. Bovendien moeten buitenlandse leden zich soms inkopen. Dat neemt niet weg dat je het buitenland niet puur als wingewest moet zien, maar ook leveranciers daar vanuit de coöperatieve gedachte moet behandelen.”
De ondernemingen worden commerciëler en het voordeel voor leden, anders dan meedelen in de winst, lijkt steeds minder duidelijk. “Het is daarom van toenemend belang goede bestuurders naar voren te schuiven om het ambitieuze management te kunnen controleren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.