Home

Nieuws 637 x bekeken

‘Controle op Europese regels farce’

Edinburgh – De boerenbond van Schotland vindt de controle door de Europese Unie op het verbod op legbatterijen en recent weer op het verbod op zeugboxen een farce. De NFUS zet daarom ook grote vraagtekens bij het tempo waarin sommige EU-landen kennelijk aan het zeugboxen-verbod lijken te voldoen.

Dat stelt beleidsmanager Peter Loggie van de NFUS na een bijeenkomst van het comité voor pluimvee en eieren in Brussel. In de eerste plaats werd daar in gegaan op het verbod op legbatterijen dat op 1 januari 2012 in is gegaan. Vooruitlopend daarop deelde de Commissie mee dat het haar inspecteurs naar alle lidstaten zou sturen om te bekijken in hoeverre men aan het toen nog komende verbod voldeed. Nadat dertien lidstaten zelf al verklaarden nog niet volledig te voldoen, werd besloten in die landen geen inspecties uit te voeren. ‘’Dat lijkt een logische benadering,’’ denkt Loggie. Vijftien maanden nadat het verbod is ingegaan, voldoen vier landen – Cyprus, Italië, Griekenland en Polen – nog steeds niet. Daarnaast echter is in vier landen die de oorspronkelijke datum niet haalden maar volgens eigen verklaring nu wel voldoen, België, Hongarije, Spanje en Portugal, nog nooit een EU-controle uitgevoerd. Ook voor dit jaar staan dergelijke controles niet op het programma. ‘’Het is dus alleszins mogelijk dat ook die landen nog steeds niet voldoen,’’ denkt de Schotse boeren-vertegenwoordiger.
Rond het verbod op zeugboxen, dat op 1 januari jongstleden van kracht is geworden, doen zich dezelfde problemen voor. Hier meldden vijf lidstaten dat ze op die datum inderdaad aan de nieuwe regels voldeden. In de eerste 3 maanden van dit jaar is dat echter plotseling toegenomen tot tien. In landen die nog niet volledig voldoen, is het percentage bedrijven die zich wel aan de regels houdt bovendien sterk gestegen. Zo ging Frankrijk van 33 naar 72 procent en België van 45 naar 89 procent. Die gegevens zijn echter opnieuw afkomstig van die landen zelf en nimmer gecontroleerd door EU-inspecteurs. ‘’De snelheid waarmee het percentage ‘goede’ bedrijven toeneemt, moet in Brussel toch wat alarmbellen laten rinkelen,’’ denkt Loggie.

Of registreer je om te kunnen reageren.