Home

Nieuws 741 x bekeken 1 reactie

Canada wil handel VS treffen

Ottawa – Canada is bereid de VS sancties op te leggen met een jaarlijkse waarde van 1 miljard Canadese dollars (752,2 miljoen euro). Aanleiding zijn regels die de VS heeft ingevoerd voor de herkomstlabeling van vlees en bepaalde groenten.

Dat heeft de Canadese landbouwminister Gerry Ritz gezegd na overleg met zijn Amerikaanse ambtgenoot Tom Vilsack. Canada en Mexico, beide buurlanden van de VS, menen dat de verplichte 'country of origin labeling' (bekend als COOL), die de VS in 2009 invoerde indruist tegen reglementen van de WTO. De landen maakten zaak bij de WTO waar een beoordelingspanel oordeelde dat verplichte vermelding van waar producten vandaan komen wel mag, maar in dit geval leidt tot discriminatie bij de inkoop van grondstoffen.
Slachterijen in de VS kopen bijvoorbeeld sinds de invoering van de regels minder vaak varkens en runderen uit Canada, omdat ze het lastig vinden de grondstofstromen te scheiden. Volgens de belangenorganisaties van varkenshouders en rundveehouders kost de maatregel de sector 1 miljard Canadese dollars per jaar. Ritz heeft nu gezegd 'meer dan bereid' te zijn vergeldingsmaatregelen van deze omvang te treffen.
De VS heeft vorige maand geprobeerd het dispuut te beëindigen door voor te stellen regels aan te passen. Volgens het voorstel krijgt spiervlees, de duurdere delen, voortaan een label waarop gedetailleerder aangegeven is waar het dier is geboren en waar het is gemest en geslacht. Voor gemalen vlees of gehakt wordt vermenging van vlees van verschillende afkomst toegestaan. Ritz denkt dat de regels zaken alleen nog ingewikkelder maken voor slachterijen.
Naast Mexico en Canada zijn ook de grote vleesconcerns in de VS, zoals Sanderson Farms, Hormel, Smithfield of Tyson Foods tegen COOL.

Eén reactie

  • abtje

    Tuurlijk ben je tegen controle als dat inhoud dat je niet meer kunt rommelen.
    Hadden ze meteen in 2009 al moeten doen die Canadezen.
    Wat kan er nu mis zijn met transparantie?
    En kom niet aan met dat het geld kost, niet transparant kost nog veel meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.