Home

Nieuws

CSM blikt terug op lastig kwartaal

Diemen – CSM heeft in het eerste kwartaal een omzet geboekt van 779,9 miljoen euro, 5,6 procent minder dan een jaar eerder. De omzet van de producent van melkzuur en bakkerijproducten daalde deels door een 2,5 procent kleiner afzetvolume.

De winst voor rente, belastingen en afschrijvingen nam ruim 1 miljoen euro toe tot 28,4 miljoen euro.
CSM maakte in maart bekend de bakkerijdivisie voor 1 miljard euro te verkopen aan investeerder Rhône Capital. De onderneming uit Diemen, ooit een grote suikerbietenverwerker, verwacht 850 miljoen euro netto te verdienen aan de verkoop. Op 18 juni presenteert CSM een nieuwe strategie aan investeerders. De bakkerijdivisie presteerde qua omzet beter dan de voortgezette divisies maar qua winstgevendheid minder.  
De divisies die CSM behoudt, Purac en Caravan Ingredients, zagen de omzet dalen van 191,2 miljoen euro vorig jaar naar tot 180,5 miljoen euro. Purac maakt melkzuur en Caravan Ingredients onder meer broodmixen, vitaminen en premixen. De winst daalde van 14 miljoen naar 9,9 miljoen euro.
In de Purac-divisie stabiliseerden de volumes. Caravan Ingredients had last van een faillissement van een grote klant.
Uit het melkzuur van Purac worden grondstoffen voor producenten van bioplastics gemaakt. CSM wil op dit termijn een wereldwijd leidende speler zijn. CSM zegt bezig te zijn met een scala aan projecten om de divisies die na de desinvestering overblijven te stroomlijnen. De markt is volgens het bedrijf in het eerste kwartaal ingrijpend veranderd, maar de onderneming wil het statement pas in juni verder verklaren.
In de markt wordt nog altijd gespeculeerd op een overname van CSM door DSM. Laatstgenoemde transformeerde zichzelf van een mijnbouwbedrijf eerst tot een petrochemisch bedrijf om zich nu te richten op biotechnologie, waaronder premixen en speciaalvoer, biobrandstoffen maar ook bioplastics. DSM heeft door het afstoten van onderdelen een goed gevulde kas.

Of registreer je om te kunnen reageren.