Home

Nieuws 2618 x bekeken 13 reacties

CDA wil duidelijkheid over te kleine mestmonsters

Den Haag – Tweede Kamerlid Jaco Geurts (CDA) wil opheldering van staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) over de mestmonsterproblematiek.

In de eerste weken van dit jaar hebben veel mestvervoerders boetes gekregen voor te lage gewichten van monsters. Volgens Dienst Regelingen (DR) is dit het gevolg van gebrekkig onderhoud aan de apparatuur. De fabrikanten ontkennen dit en wijzen erop dat al lang bekend is dat er niet onder alle omstandigheden voldoende monster in de verpakking komt. Geurts wil onder meer weten wat exact de criteria zijn waarop DR handhaving pleegt.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Dienst Regelingen is de enkelband van elke agrarier. Een boef mag met een enkelband lekker thuis zitten en ze weten waar hij is. Een agrarier heeft DR, en moet alles doen wat ze zeggen, en ze weten precies wat hij heeft en hoeveel. Het verschil met een boef en een agrarier is dat de boef niets hoeft te doen, en geen torenhoge boetes krijgt

 • slutter

  En zo zit dat.

 • minasblunders1

  En de boeren (en in dit geval de mesthandelaren) zijn zo stom om óók maar door te gaan met deze klucht. Zo kan het gebeuren dat deze klucht nu al 15 jaar voortduurt.

  Ikkethuis, DR weet helemaal niet precies 'wat hij heeft en hoeveel'. Dat kan nl. helemaal niet!

 • Mels

  Minasblunders,de eerste opmerking is helemaal waar en het is te stom voor woorden dat niet een boer er tegenin durft te gaan,veel te bang voor de toeslagrechten maar dat ze zonder die rechten wel eens meer over houden dan met dat kunnen ze niet verzinnen.

 • gerrit.lammertink1

  Denk dat er wel meer mensen zijn die hun areaal hennep willen verdubbelen

 • new kids

  Pas op wat je zegt over ons staatscontrolebureau, want in deze semi- sovjetstaat beland je zomaar achter de tralies.

 • ikkethuis

  minasblunders1, Ik blijf er toch bij dat DR alles weet. Als je kijkt naar de landbouwtelling die je in moet vullen, De landbouwgronden zijn al ingevuld, en ze tellen er zelf de sloten en randen van af. Als je dit wilt weizigen omdat het volgens jou niet klopt, moet je eens kijken wat voor circus je in gaat.En hetzelfde geldt voor het mest. Je moet de mestcontainer is bij je buurman op het perceel zetten, en daar het mest in laten lossen, om het vervolgens op je eigen land uit te rijden.

 • jancoenmans

  En de boer ploegt rustig voort.

 • minasblunders1

  Ikkethuis, je kunt grond niet vergelijken met mest. Grond blijft hetzelfde. Als je 10 ha grond hebt en je koopt of verkoopt niets, dan heb je volgende week nog steeds 10 ha grond. Als je mest hebt opgeslagen en je verandert er niets aan, dan heb je over enige tijd niet meer dezelfde hoeveelheid mest en ook niet meer dezelfde gehaltes. Mest is nl. een levend product met veel processen die spelen. Daarom is het ook zo onzinnig om je mestvoorraad op te geven; dit gegeven zegt helemaal niets, is een momentopname. Dus ook DR weet niet hoeveel mest je in werkelijkheid hebt. Het is niet voor niets zo'n zootje met die mestwet. Men vergeet domweg rekening te houden met alle processen.

 • drientje

  Minasblunders, men vergeet echt niet rekening te houden met de processen die in de mest plaatsvinden. De kerstboom die nu opgetuigd is rond mest houdt een leger ambtenaren van de straat. Ze ontvangen er ook nog een behoorlijke beloning voor. Geef ze dan nog eens ongelijk. Het zijn de boeren, die omwille van hun toeslagrechten het spelletje meespelen. Wie is er nu gek.

 • minasblunders1

  Drientje, dat er een leger ambenaren in de benen wordt gehouden met die onzin klopt wel. Maar die processen in mest snappen die lui ECHT niet. In de mestwet blijft men gewoon stikstof en fosfaat TELLEN, alsof alle verbindingen stikstof en fosfaat hetzelfde zijn en derhalve één op één opgeteld kunnen worden.

 • alco1

  @ikkethuis. Wat jij opsomt in #7 weet het D.R. wel, dat is gewoon een invulling naar wat hen opgedragen is. Maar wat mest doet per gewas en grondsoort, klimaat en vochttoestand, dat zijn allemaal maar aannames. De mestwet valt voor elk bedrijfssysteem verschillend uit en dat geeft fricties.

 • W Geverink

  De dag dat anderen mijn bedrijfvoering bepalen en ik openlijk gechanteerd mag worden omdat ik voor mijn levensonderhoud afhankelijk ben van een overheidsuitkering, is de dag dat ik het te koop bord in de tuin zet.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.