Home

Nieuws 690 x bekeken

CBL vraagt NVWA lijst vleesafnemers

Leidschendam - Het CBL heeft de voedselveiligheidsautoriteit NVWA dringend verzocht om de namen van de leveranciers van vleeshandelaar Willy Selten.

De supermarktorganisatie begrijpt niet waarom leveranciers twee weken de tijd krijgen om uit te zoeken waar het vlees terecht is gekomen. Volgens het CBL schrijft de wetgeving een periode van maximaal vier uur voor.  
Eerder verklaarde eigenaar Willy Selten van het gelijknamige bedrijf tegenover Omroep Brabant 'maar' 4 uur de tijd te hebben gehad de 50.000 ton terug te vinden. Het gaat om vlees gaat dat in de laatste twee jaar is uitgeleverd. Eerder maakte Selten bekend faillissement aan te vragen maar hij zag hier vanaf. Selten klaagt de NVWA aan voor 5,8 miljoen euro schade in verband met het stilleggen van het bedrijf.
Het CBL stelt dat voor fraude geen enkel excuus kan gelden en geen straf te hoog is. HDe supermarktorganisatie zegt geschrokken te zijn van de omvang van de mogelijke fraude, die ook wenkbrauwen deed optrekken bij de koepelorganisatie voor de vleesbranche, COV. De COV zei eerder het bedrijf niet te kennen.
De NVWA maakte woensdag bekend dat 50.000 ton rundvlees dat mogelijk is vermengd met paardenvlees moet worden opgespoord en eventueel vernietigd. Eerder kreeg Willy Selten zelf de kans het verdachte vlees op te sporen, maar hiertoe zag het bedrijf uit Oss, volgens de NVWA goed voor 5 procent van de rundvleesexport van Nederland, geen kans.
Supermarkten en andere voedingsdetailhandels staan in de startblokken om mee te werken aan een snelle oplossing van de affaire. De Task Force Voedselvertrouwen, een werkgroep waaraan het CBL deelneemt, werkt aan een plan van aanpak om in de toekomst dit soort kwesties zoveel mogelijk te voorkomen. Hierbij wordt gedacht aan verbetering van kwaliteitssystemen, snellere uitwisseling van informatie, zwaardere straffen en kortere ketens.

Of registreer je om te kunnen reageren.