Home

Nieuws 740 x bekeken

Britse graanopbrengst zal zwaar tegenvallen

Londen – De Britse graanoogst valt dit jaar zeker een kwart lager uit dan wat potentieel mogelijk zou zijn. Dat komt vooral doordat op het veld staande gewassen door het aanhoudend slechte en ook droge weer nauwelijks tot ontwikkeling zijn gekomen.

Al eerder werd gemeld dat het ook bij aardappelen dit jaar weer drastisch mis dreigt te gaan. Tuincentra en dergelijke melden daarnaast dat ze voor miljoenen aan onverkochte perkplanten moeten doordraaien omdat er geen markt meer voor is.

Volgens voorzitter Andrew Watts van de sector akkerbouw bij de National Farmers Union "hebben nu al veel boeren besloten om de oogst voor dit jaar maar af te schrijven. Velen hebben weinig hoop om ook maar iets te kunnen verkopen gezien de staat waarin het gewas zich nu bevindt." Tegelijk meldt de Potato Council dat nu niet meer dan 7.000 hectare is gepoot terwijl dat vorig seizoen begin april al 49.000 hectare was.

De Schotse boerenbond NFUS heeft eind vorige week overleg gevoerd met de regionale minister Richard Lochhead over de winterproblemen. Volgens de NFUS heeft het aanhoudend te koude weer niet alleen de schapensector zwaar getroffen maar zitten ook in Schotland veel akkerbouwers eveneens in de problemen. ‘’Dit maakt de problemen na het toch al moeilijke jaar 2012 nog eens ernstiger,’’ aldus voorzitter Nigel Miller. Hij schat dat veel schapenhouders tot 30 procent van hun lammeren hebben verloren terwijl de schade voor de verbouwers van tarwe, gerst en andere gewassen nog niet in te schatten is. De Schotse regering heeft inmiddels bijna 600.000 euro beschikbaar gesteld om de extra kosten voor het opruimen van kadavers te vergoeden.

In Wales hebben de gezamenlijke boerenorganisaties een open brief geschreven aan regionaal bewindsman Alun Davies. "Hoewel we de waarde van de EU-toeslagrechten erkennen, zijn die niet toereikend om de vernietigende en buitensporige gevolgen van het weer van de afgelopen weken op te vangen. De Welsh regering heeft de deur dicht gedaan voor noodsteun maar wij willen daar gezien de buitengewone omstandigheden toch weer op aandringen. De grote verliezen aan dieren hebben veel boeren uitgeput, niet alleen financieel maar ook psychologisch."

Of registreer je om te kunnen reageren.