Home

Nieuws 10 reacties

'Boring schaliegas gevaar voor drinkwater'

Rijswijk - Volgens waterbedrijf Vitens kan winning van schaliegas zorgen voor onherstelbare verontreiniging van het grondwater. Vitens publiceerde donderdag een tiental risico's van schaliegaswinning.

Schaliegas is gewoon aardgas, maar zit opgesloten in zeer dicht gesteente (schalie). Door verontreiniging van het grondwater kunnen tienduizenden Nederlanders langdurig zonder water komen te zitten. Behalve verontreiniging van het bodemwater is er onder meer risico op het achterlaten van chemicaliën in de bodem, aardbevingen en het vrijkomen van methaan, weet Vitens.

De Tweede Kamer debatteert woensdag over schaliegaswinning. Vitens is het grootste waterbedrijf van het land en levert aan 5,7 miljoen Nederlanders. Het waterbedrijf vindt dat er niet naar schaliegas moet worden geboord voordat alle risico's in kaart zijn gebracht en calamiteiten uitgesloten. Economische voordelen acht Vitens van secundair belang.

Schaliegas komt vrij nadat onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in steenlagen worden gespoten. Door het doorbreken van bodemlagen kunnen chemicaliën doorsijpelen, denkt Vitens. Het bedrijf wil dat de installaties sterk genoeg zijn om trillingen te weerstaan. In Engeland zijn er verbanden tussen de boringen en aardbevingen aangetoond. Verder moeten zuiveringsinstallaties de capaciteit hebben methaan te filteren. Schaliegas heeft een hoge temperatuur en stuwt het grondwater buiten de boorput omhoog. Eenmaal hoger kan door drukverschil methaan-ontgassing plaatsvinden en het grondwater worden verontreinigd.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Ai, probleempje. Geen nood; gewoon even Wageningen inschakelen. Hèt 'kennisinstituut' dat wel even een rapportje schrijft met de gewenste uitkomst. Als je maar genoeg biedt....

 • abtje

  Als Vitens opeens belang heeft bij het grondwater dan hadden ze ook van leer moeten trekken tegen mest injecteren.
  De Duitsers zeggen ook, je kunt beter het oppervlakte water licht verontreinigen dan het grondwater. Het oppervlakte water in binnen no time weer hersteld, dit in tegenstelling tot het grondwater.
  Het is voor Vitens eerder nu wat roepen, verhogen ze straks de prijs wel want er moet een heel duur filtertje op.

 • Romeijn

  Dat je overal op kunt reageren wil dat nog niet zeggen dat je overal op moet reageren. En dan zeker niet met het eerste dat in je opkomt en geen enkele relatie heeft met de inhoud van het artikel!

 • abtje

  Dat je commentaar kunt geven op een reactie, wil niet zeggen dat je dat dan maar moet doen. Vooral niet als je commentaar geen enkele inhoudelijke toevoeging heeft op de reactie! :-)

 • alco1

  @abtje. Sommige mensen zijn een een beetje hautain

 • minasblunders1

  Goed zo, Abtje.

 • abtje

  @alco1, hautain, da's niet best...
  Is vaak stropdasziekte.

 • W Geverink

  Om het gas vrij te maken moet er gefract worden. Dat betekent dat de gashoudende steenlagen onder hoge druk gebroken worden en geinjecteerd met een goedje (dat veel chemicalien bevat) dat de wegen open houdt waardoor het gas moet ontsnappen. Ze hebben echt geen idee waar dat spul allemaal terecht komt.

 • Bison

  Mooi toch,..kun je straks gelijk drinken en de kachel stoken uit dezelfde leiding.

 • Mels

  Ga ik wel water telen,dat gaat dan geld opleveren.....

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.