Home

Nieuws 564 x bekeken

Boerenbond Wales vraagt sneeuwsteun

Cardiff – De Farmers Union of Wales (FUW) heeft de regionale regering gevraagd om steun voor de vele door de sneeuw en aanhoudende kou getroffen boeren. Ook wil de FUW dat de karkasvoorschriften tijdelijk worden opgeschort, zodat veehouders omgekomen vee mogen begraven.

Voorzitter Emyr Jones, die zelf een boerderij heeft in het dichtgesneeuwde Noord-Wales, stelt dat de omstandigheden slechter zijn dan ooit. ''Het lammerseizoen is in volle gang, terwijl we door de natte zomer toch al een tekort aan kuil- en ander voer hebben. De sneeuwstormen en het bitter koude weer komen echt op de slechtst mogelijke tijd.'' Welsh boeren, vooral de schapenhouders, hebben nog alle mogelijke moeite gedaan om veel dieren in veiligheid te brengen. Jones: ''Ik houd me hart vast voor wat we allemaal ontdekken als de sneeuw eenmaal is verdwenen.''

Om de boeren wat te hulp te komen, heeft de FUW de Welsh regering gevraagd om een steunregeling voor veevoer. Daarnaast wil de bond dat boeren hun kadavers op eigen land mogen begraven. ''We zitten nu met de belachelijke situatie dat het op grond van de EU-regels illegaal is om de dieren te begraven en juist moeten betalen om ze opgehaald en vernietigd te krijgen. Onder bijzondere omstandigheden is een derogatie mogelijk en naar onze mening is daar op dit moment zeker sprake van.''

Of registreer je om te kunnen reageren.