Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:11 apr 2013

Betere prijzen in landen met veel coöperaties

Wageningen – In Europese landen waar coöperaties een groot marktaandeel hebben, liggen prijzen voor agrariërs gemiddeld hoger dan in landen met weinig coöperaties.

Dat blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar het belang van coöperaties in de Europese Unie, onder leiding van Wageningen Universiteit. Volgens onderzoeker Jos Bijman bewijst het onderzoek dat coöperaties blijvend een belangrijke rol spelen in de agrarische sector.
In de keten zijn coöperaties als tegenmacht onmisbaar tegenover de sterke positie van supermarkten, aldus de onderzoekers. Bijman stelt dat supermarkten en leveranciers elkaar nodig hebben en vijandbeelden contraproductief werken. “Maar dat neemt niet weg dat het beter samenwerken is als je ook echt inbreng hebt, en inbreng komt toch voor een goed deel voort uit een redelijke machtspositie.”
Het is dan volgens het onderzoek van belang dat in het kielzog van de retail coöperaties groeien en internationaliseren, zowel qua afzet als aankoop van grondstoffen. Vaak is voor internationale groei extra kapitaal nodig. Soms worden externe financiers binnengehaald wat leidt tot 'hybride' eigendomsstructuren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het Duitse suikerverwerker Südzucker, dat een deel van de activiteiten naar de beurs bracht.
Het is volgens Bijman de vraag of de greep van leden op de coöperatie hierdoor niet verzwakt. Überhaupt moeten coöperaties bij groei ervoor waken dat zwakke coöperatieve bestuurders als tegenwicht worden ingezet voor ambitieuze managers die soms van buiten de coöperatieve wereld komen.
Uit het onderzoek blijkt dat met name melkveehouders in landen met een hoog marktaandeel voor coöperaties een hogere prijs beuren. De coöperatie lijkt vooral invloed te hebben op de structuur van de markt, meer dan met lidmaatschap zelf. Niet-leden ontvingen in veel landen een net iets betere melkprijs dan leden.
Uit het onderzoek blijkt dat in de EU het coöperatieve marktaandeel in de zuivel het hoogst ligt. Bijna 60 procent van alle melk in de EU wordt door coöperaties verwerkt. In groente en fruit ligt het marktaandeel op 42 procent en voor andere categorieën beneden de 40 procent. Nederland is na Finland het meest coöperatieve land.

Laatste reacties

 • GerJoVi omgevingsadvies

  Over de hele wereld worden agrariers uitgemolken

 • poldes

  ik dacht dat de melkveehouders in finland € 0,60 voor de melk ontvangen,
  en wij met 80%cooperaties ontvangen€ 0,35.

 • ikkethuis

  Ik vind dat als je kijkt naar de prijzen van de landbouwprodukten van de laatste jaren, ze niet evenredig zijn gestegen met de andere produkten, waar geen cooperatie een rol speeld . Wat dit betrefd heeft de cooperatie niet goed genoeg gefunctioneerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.