Home

Nieuws 3 reacties

Barneveld peilt animo schikking MKZ Kootwijkerbroek

Kootwijkerbroek - De gemeente Barneveld heeft bij de Kootwijkerbroekse onderzoeksstichting gepeild of er een schikking mogelijk is in het mond- en klauwzeerdossier. Dat bevestigt Lau Jansen van de onderzoeksstichting.

Jansen zegt dat in een gesprek met burgemeester Asje van Dijk en wethouder Aart de Kruif kort over zo'n schikking is gesproken, tijdens een onderhoud dat ging over meer aspecten van de al meer dan tien jaar voortslepende juridische procedure tussen het ministerie van Economische Zaken en Kootwijkerbroekse veehouders.

Jansen heeft in het gesprek meteen duidelijk gemaakt dat hij niet in de positie is om een deal te sluiten. "Dat zouden de veehouders moeten doen. Ik kan alleen zeggen dat het de onderzoeksstichting om de feiten gaat."

Als er al een schikking getroffen zou kunnen worden, dan moet het ministerie daarbij betrokken worden. Daar wordt stellig en duidelijk ontkend dat er namens het ministerie een suggestie gedaan zou zijn in de richting van een schikking. "Apekool", zegt de woordvoerder van staatssecretaris Sharon Dijksma. "Er is geen sprake van dat het ministerie zo'n voorstel heeft gedaan. Het recht moet zijn loop hebben."

In de Kootwijkerbroekse gemeenschap is wel eerder de wens geuit om de juridische procedures af te sluiten en de blik op de toekomst te richten. Veehouder Kees van Hierden, een van de boeren die nog procedeert, wijst een deal met het ministerie niet op voorhand af. "Ik wil er ook wel vanaf. Maar ik heb zelf niets gehoord van een voorstel in die richting van het ministerie."

Het gesprek tussen het gemeentebestuur en Lau Jansen heeft een week of vier geleden plaats gehad, zegt Jansen. Er circuleren al langer geruchten over een voorstel van het ministerie. Het idee zou zijn dat het ministerie in de vorm van een speciale subsidie iets zou doen voor de gemeenschap. Er zijn bedragen genoemd tot 20 miljoen euro. Daartegenover zou staan dat de veehouders hun juridische procedure beëindigen.

Veehouder Gert-Jan Dokter vindt de discussie over een eventuele schikking verloren tijd. Volgens hem moet de aandacht echt gericht zijn op wat er in 2001 is gebeurd, toen het ministerie - in zijn ogen ten onrechte - vaststelde dat er sprake was van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek. De juridische procedure over de besmetverklaring en de gevolgen daarvan gaat binnenkort een nieuwe fase in bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven.

Laatste reacties

 • Eekterman

  Niet schikken, maar tot de bodem uitzoeken deze zaak. Als er fouten zijn gemaakt door overheden zal dat boven water moeten komen, misschien dat de betrokken ambtenaren zich dan minder arrogant gaan opstellen.

 • Reuver

  Het kootwijkerbroekgevoel: het gevoel bij mensen die zeer onrechtvaardig
  behandeld zijn door de overheid.

 • vaarkamp

  schikken is slikken,volgens mij is er genoeg geslikt. Schikken is een gepasseerd
  station,dit had men veel eerder al kunnen doen. En stel nu, EZ wil voor een X bedrag schikken, en er wordt een overeenkomst getekend waar ook in zal staan dat de procedures van kootwijkerbroek gestopt zullen worden. De ervaringen die ik heb met EZ zal betekenen dat ze niets zullen betalen, onder het mom van ongeoorloofde staatssteun. Degene die de langste adem heeft, zal veelal ook aan het langste eind trekken. Men weet bij EZ ook wel dat ze al 12 jaar aan een dood paard trekken. Ik zou zeggen, nog even volhouden, de finish is in zicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.