Home

Nieuws 3 reacties

'Alterra wekt schijn belangenverstrengeling'

Wageningen - Het kennisinstituut Alterra, dat deel uitmaakt van de Wageningen Universiteit en Research centre (WUR), is door de Nationale ombudsman flink op de vingers getikt. In een rapport over grondwaterstanden zijn namelijk - mede op voordracht van de opdrachtgever, het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) - conclusies aangepast. Volgens de ombudsman is hiermee de indruk gewekt dat "wetenschap op bestelling" wordt geleverd. Helemaal omdat de persoon die de kwestie aankaartte inmiddels is ontslagen.

Een woordvoerder van de universiteit zegt in een reactie dat inderdaad de schijn van belangenverstrengeling is gewekt, maar dat er absoluut geen sprake van daadwerkelijke belangenverstrengeling is. "De onderzoekers hadden onderling discussie hoe de feiten geïnterpreteerd moesten worden, daardoor is de publicatie uitgesteld. Dat had niet gemogen en betreuren we. Maar de feiten hebben nooit ter discussie gestaan."

De ombudsman presenteerde donderdag het rapport ‘Een afweging op drassige gronden’ over de gang van zaken rond het onderzoek van Alterra. Het PBL had aan Alterra gevraagd onderzoek te doen naar de meting van grondwaterstanden in Nederland. Als de conclusie zou zijn dat er inderdaad verkeerd gemeten wordt, kan dat effecten hebben voor de landbouwgronden en natuurbeheer.

Over de te trekken conclusies ontstond discussie binnen de groep onderzoekers, waardoor de publicatie vertraagd werd. Een van de onderzoekers was het niet eens met de gang van zaken en stapte naar de ombudsman. Dat deze persoon inmiddels niet meer bij Alterra werkt, komt volgens de woordvoerder van de universiteit "absoluut niet" doordat hij klokkenluider was, maar had met een reorganisatie te maken.

Laatste reacties

 • abtje

  Jaja, door de mand gevallen...

 • PetervanKempen

  Zo ken ik rapporten over ganzen en schade bestrijding waarin Alterra wel de juiste conclusies trekt. Echter, in lijn zijn met de werkelijkheid maar ongewenst, dan worden die genegeerd door bijvoorbeeld IPO en de G7.
  De G7 aanpak (?) ZOU NU plaatsvinden, werken niet , en de vee boer is de pineut ( uiteraard zou ik zeggen ). Alterra werkt ook niet voor boeren , maar voor ambtenaren en instanties die zich met boeren bemoeien en een alibi nodig hebben. Helaas was het Fauna Fonds (opdrachtgever) ten dode opgeschreven en dus waren die uitslagen ook ineens niet 'goed' meer. Zo werkt het dus in onderzoeksland.

 • W Geverink

  De opdrachtgever bepaald de uitkomst van het onderzoek en sinds de overheid zich heeft teruggetrokken is de taak van de onderzoeker om met een door de klant vereiste uitslag op de proppen te komen. Kunt er dus geen zak meer van op aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.