Home

Nieuws 2484 x bekeken

AcconAvm: ‘Bedrijven betalen teveel energiebelasting’

Arnhem - Bedrijven zijn er vaak niet van op de hoogte dat zij in aanmerking komen voor teruggave energiebelasting wanneer zij twee of meerdere elektriciteitsaansluitingen hebben in hun bedrijf. Ondernemers betalen daardoor zo’n 2.296 euro per jaar teveel aan energiebelasting. Dit signaleert AcconAvm.

“Vaak zien we dit bij bedrijven die gefaseerd zijn gegroeid door het bijkopen van de buurman of andere bijzondere redenen, waarbij de reeds aanwezige tweede elektriciteitsaansluiting wordt gehandhaafd of er juist een extra elektriciteitsaansluiting wordt gerealiseerd”, aldus Jack Beerkens van AcconAvm. Voorbeelden zijn fruitteeltbedrijven met meerdere aansluitingen voor de koelcellen, varkenshouderijbedrijven met een aansluiting per stal en glastuinbouwbedrijven met meerdere stroomaansluitingen (de bestaande aansluiting en bijvoorbeeld een nieuwe aansluiting voor de WKK teruglevering en gedeeltelijke inkoop).

Per aansluiting worden staffels doorlopen die bepalend zijn voor het te betalen bedrag. In staffel 1 van 10.000 kWh betaalt de ondernemer voor 2013 0,1165 euro, in staffel 2 van 40.000 kWh is dat voor 2013 0,0424 euro, in staffel 3 (tot 10.000.000 kWh) 0,0113 euro. Als in een bedrijf voor beide aansluitingen staffel 1 en 2 wordt doorlopen, betaalt een ondernemer 2.296 euro per jaar te veel volgens de berekeningen van AcconAvm.

Er kan met maximaal 5 jaar terugwerkende kracht een correctie van teveel betaalde energiebelasting plaatsvinden. Bedrijven die de afgenomen stroom van deze twee aansluitingen van dezelfde energieleverancier betrekken, kunnen dit voor het lopende jaar en de toekomst direct laten regelen bij deze energieleverancier. Heeft een ondernemer twee verschillende energieleveranciers, dan kan dit niet anders dan middels een jaarlijkse terugvraag bij de Belastingdienst.

Of registreer je om te kunnen reageren.