Home

Nieuws 7 reacties

AOC Raad: Bussemaker geeft verkeerd beeld over opleiding dierverzorging

Ede - Een opleiding dierverzorging leidt niet tot werkloosheid. Cijfers van het CBS (meting 2009) geven aan dat geen enkele (0%) van de gediplomeerde dierverzorgers werkeloos is. Dat stelt de AOC Raad in reactie op uitlatingen van Minister Bussemaker van Onderwijs.

In de brief over beleid voor meer doelmatigheid in het Middelbaar Onderwijs staan onjuiste cijfers over studenten dierverzorging volgens de AOC Raad. ‘De minister zegt in haar brief dat 22 procent gediplomeerden dierverzorging geen baan heeft, maar dit is onjuist. Ook recent onderzoek naar de kenmerken van populaire opleidingen vermeldt dat bijna twee derde van de opgeleide dierverzorgers een baan vindt, één derde studeert door. Het percentage werkloosheid is verwaarloosbaar.’

De AOC Raad heeft het rapport geanalyseerd waar Bussemaker haar cijfers op baseert (ROA Factsheet Arbeidsmarktrelevantie van grote MBO-opleidingen). Voor dit onderzoek zijn in vijf jaar tijd, in totaal 51 studenten dierverzorging bevraagd, gemiddeld dus 10 per jaar. Jaarlijks studeren er gemiddeld 3.000 leerlingen af. De cijfers van Bussemaker zijn niet representatief stelt de AOC Raad:  “Het is onbegrijpelijk dat een dergelijk onderzoek wordt gebruikt bij het informeren van de Kamer. De AOC Raad zal de Minister hier op aanspreken.”

“Wij vinden het een kwalijke zaak dat de opleiding Dierverzorging weer als ‘ondoelmatig’ wordt betiteld”, aldus Medy van der Laan, voorzitter van de AOC Raad. “Het is schadelijk voor het groen onderwijs en doet geen recht aan de opleiding. De jongeren die worden opgeleid in deze studierichting, vinden allemaal een baan, veelal in de groene sector. Cijfers tonen dat aan. Deze jongeren zijn bovendien hard nodig. Niet voor niets is de ‘Human Capital Agenda’ van de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen één van de speerpunten in het beleid van het Ministerie van Economische Zaken.”

Laatste reacties

 • Flyinghollander

  Wie moet je geloven? Subsidie per student of 1 of andere onderzoeksburo wat ook met resultaat moet komen om bezuinigingen door te laten gaan.

 • Mels

  Dat je deze studie volgt is niks mis mee maar wat wordt je er uiteindelijk mee daar gaat t om. Als ik studeer voor timmerman en heb een baan als metselaar dan ben ik idd niet werkloos.

 • Demeter Griend

  Ik zeg altijd je kunt altijd nog een beetje in toeslagrechten gaan handelen. Heb je niet eens een diploma voor nodig, krijg je zo vanuit Brussel.

 • Mels

  Zo zie je maar,zelfs als je voor niks naar school geweest bent kun je nog wat worden,of ze jou nou een WW uitkering geven of steun uit EU,het is allemaal eender in jou geval......

 • Demeter Griend

  Nee, ww krijg je maar 3 jaar.
  Plaats ook nog wat mest levert ook steeds meer op.
  Voel me op en top boer, spug in het water hartstikke druk.

 • joopi

  Iedereen die een opleiding genoten heeft op een middelbaar agrarische opleiding weet dat je daarna nog niks kan, en het dan pas allemaal voor je begint

 • agratax2

  Bedoelt de Raad dat deze schoolverlaters niet werkeloos over straat slenteren of dat ze daadwerkelijk een baan in het bedrijfsleven hebben. Als ze werken op de kinderboerderij is daar niets mis mee, maar dat zie ik als 'luxe' baan niet als productie baan.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.