Home

Nieuws 4029 x bekeken 39 reacties

NVWA roept 50.000 ton vlees terug

Den Haag – De honderden afnemers van vleesverwerker Willy Selten in Oss moeten ongeveer 50.000 ton vlees opsporen en indien mogelijk van de markt halen. De herkomst van het vlees is onduidelijk of onbekend en daarom kan de voedselveiligheid niet worden gegarandeerd.

Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bekendgemaakt. Het vlees is aangemerkt als niet voor menselijke consumptie. Het betreft vlees dat is geproduceerd van 1 januari 211 tot 15 februari 2013 en nationaal en internationaal is uitgeleverd. Ter illustratie: de Nederlandse rundvleesproductie in 2011 en 2012 bedroeg respectievelijk 168.000 en 164.000 ton. De NVWA vroeg eerder Willy Selten het vlees te traceren, maar het bedrijf bleek hiertoe niet in staat. Volgens de NVWA was Willy Selten goed voor ongeveer 5 procent van de export van rundvlees uit Nederland, wat het grote tonnage verklaart.
Een deel is geconsumeerd, maar een deel is vermoedelijk in bijvoorbeeld diepvriesproducten verwerkt. Hoeveel nog in omloop is, moet uit de terugroepactie blijken. De NVWA zegt geen concrete aanwijzingen te hebben dat de volksgezondheid in gevaar is. De kosten zijn vermoedelijk voor de afnemers zelf, aldus de Centrale Organisatie voor de Vleessector, omdat Willy Selten faillissement heeft aangevraagd.
Willy Selten kwam in februari in opspraak toen paardenvlees uit Roemenië en sporen van de pijnstiller fenylbutazon in vlees werd aangetroffen. De handelsonderneming, werkend onder de namen Wiljo Import en Export en Vleesgroothandel Willy Selten, staat nog niet als failliet geregistreerd op de website van rechtbanken en gerechtshoven. De onderneming ontsloeg eerder 85 Polen en nam woensdagmiddag de telefoon niet op.
Het is waarschijnlijk dat de ruim 130 Nederlandse afnemers het geleverde vlees hebben verwerkt en doorverkocht, aldus de NVWA. Ze moeten de kopers informeren over de terugroepactie. Willy Selten telde ook 370 afnemers in andere Europese landen waaronder Duitsland, Frankrijk en Spanje. De NVWA heeft via het systeem 'Rapid Alert' de betrokken EU-lidstaten op de hoogte gesteld van de terugroepactie.
De afnemers krijgen twee weken de tijd om het vlees te traceren en zijn verplicht om de NVWA daarover op de hoogte te houden. Dé van der Riet van stichting www.vlees.nl verwacht geen forse imagoschade. “De NVWA is wat onduidelijk maar voor zover wij weten gaat het nog altijd om etiketteringsfraude. De paarden uit Roemenië waren geschikt om op te eten.” Het grote volume dat wordt teruggeroepen verbaast Van der Riet. “Het bedrijf was bij ons niet bekend en alle grote spelers zijn dat wel.”

Laatste reacties

 • sallandseboer

  Stelletje zotten van de NVWA!
  Best dat ze hun werk doen en boetes geven waar het nodig is, maar laat dan het vlees voor een mindere prijs doorgaan!
  Het is toch zonde van de minstens 50.000 dieren om ze te dumpen.

 • trekker123

  Geen concrete aanwijzingen dat er een gevaar is voor de volksgezondheid. Lijkt me duidelijk genoeg toch? Of zouden ze de bevolking op het nippertje voor de dood hebben wegesleept? Zolang we het ons nog kunnen permitteren en toestaan dat er 50.000 ton vlees wordt teruggehaald - en naar ik aanneem dus ook wordt vernietigd, in het gunstigste geval tot veevoer wordt gemaakt is het ook nog lang geen crisis. Denk dat ze er in de tweede wereldoorlog wel raad mee hadden geweten. En dan zeker verbaasd zijn dat er ook nog mensen zijn die geen vertrouwen in de politiek en in de bestuurders van ons land hebben.

 • Hogman1

  Even laten zien hoe machtig en onmisbaar je bent ???

 • joannes

  Die Willy Selten is natuurlijk fout geweest met dat mengen, maar er is geen vleesverwerker die niet regelmatig controle krijgt. Dus die hebben ook een partij boter op hun hoofd gehad! Zo´n aktie krijgt mijns inziens ook een staartje in die toezicht/controle instanties. Dat zij toe hebben gestaan dat daar vlees op deze manier verwerkt werd is mede deze instanties te verwijten. Wie beschermt er anders een hele bedrijfstak tegen fraudeurs?

 • drientje

  We moeten ons als producenten toch wel eens afvragen of we de vleeshandel zoveel ruimte willen geven. Ik neem aan dat elke keer dat vlees verhandeld wordt,
  er ook aan gewonnen wordt. Volgens mij laten we hier een flink stuk marge liggen

 • Miriamnu

  Vlees uit de illegale hoek, wat zal daar een enorm dierenleed achter zitten. Walgelijk. De hele sector moet inkrimpen. Zonder vlees mis je echt niets!

 • joannes

  Moet Miriamnu ook weer mee fantiseren? Die Willy Selten beende uit en verkocht uitgebeend vlees voor verwerking in ......... Hij slachtte niet en waar hij zijn vlees van betrok heeft zijn eigen toezicht zoals alle slachthuizen. Dus draaf niet door met je suggestieve opmerkingen! Lezers gek maken met je droom wereld doe je al genoeg met die boeken van je.

 • Elevage

  volgens mij heeft Miriamnu door geen vlees te eten al duidelijk een eiwit en vitamine gebrek opgelopen in haar hersens

 • Mels

  Een idioot kan meer vragen dan een wijze kan beantwoorden,luid het gezegde,voor die maffe miriamnu geld;Een idioot kan meer verzinnen dan een wijze kan ontkrachten.....

 • agratax2

  ik wordt steeds meer in mijn gedachten gesterkt, dat handelaren en dieven niet ver van elkaar afliggen en dat ze zeker dezelfde GOD hebben bescherm heer. Paardenvlees verkopen geen punt maar zeg het en vraag er geen rundvlees prijs voor. Ik vrees voor de vleessector een moeilijke tijd, want wie is er nu nog te vertrouwen als het vlees het slachthuis heeft verlaten. Boeren kunnen niet van fraude worden beticht in dezen, iedereen kan het verschil tussen paard en koe zien.
  Maar de boeren zullen wel een deel van het gelag op hun bordje krijgen, om via prijs politiek van de handel de markt weer te winnen.

 • sallandseboer

  @Miriamnu, Zulke als jou krijgen van mij geen respect, ik vraag me af wat jij doet op Boerderij.nl? Of is het gewoon omdat je werkgever toevallig agrarisch is en jij meent mee te moeten lullen? Ga alsjeblieft weg met je gezwam en slik je vitamine + eiwit pillen iedere dag even.

 • abtje

  @Miriamnu, hoe zit het nu met onverdoofd worteltjes doodmaken?
  Na jouw melding dat ze minder pijn ervaren dan wij heb je je lafjes weggehouden. Wacht nog op een actieplan voor de arme worteltjes.

 • sallandseboer

  @abtje ze eet altijd grond, slijpt stenen door en wint mineralen, vervolgens mengt ze deze met echte ijzerdeeltjes.

 • Paul Grefte

  50.000 ton is van ca. 125.000 runderen(!). Kloppen de cijfers wel Boerderij? Selten deed 5 % van de Nederlandse productie. Dit is ca. 8.000 ton, nog steeds lomp veel....

 • jnkersseboom

  Ik snap nog steeds niet, waarom ze nou zo moeilijk doen over dat paardenvlees. Het vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid, maar is zelfs gezonder dan rundvlees. En fraude komt op zoveel plekken voor, terwijl er niks aan gedaan wordt, dus waarom nu met het paardenvlees ineens wel?

 • joannes

  @agratax1, draaf je ook niet een beetje te ver door, met die handelaren allemaal over één kam te scheren. Daarbij, die Willy Selten was naast mogelijk handelaar een uitbeenbedrijf wat vlees verwerkt en waar al die zelf respecterende lasagna en hamburger bedrijven gretig gebruik van maken om het zware werk vooral buiten de deur uit te laten voeren door bedrijven die zich wel lenen om dit werk met vooral immigranten uit te laten voeren. Kortom het veroordelen van handelaren is wel erg kort door bocht. De gehele keten inclusief de controle diensten moeten zich afvragen waarom dat uitbenen en als snippers doorverkopen in die obscure bedrijven moet plaatsvinden?

 • joannes

  En terecht @jnkersseboom, overstickeren in zoiets als ¨gedeeltelijk max....% paardevlees¨ zou ook kunnen. Precies zoals Half Om Half gehakt wat ook een mengesel is van varkens en rundvlees. Het is zeker niet gevaarlijk en zeer waarschijnlijk nog gezonder. Maar ja de volks histerie is in volle gang op gezet door de zogenaamde wetenschappelijke centra die die geen antwoorden hebben op vragen van de media!

 • Coanma

  Die paarden uit oost-Europa worden met stokken tegen hun benen de vervoerwagens in geslagen, levende wrakken zijn het, eet smakelijk... Geen imago schade? Lekker die Buta in je lijf. Als we met z'n allen dit onder het tafelkleed blijven vegen en afdoen als 'het valt allemaal wel mee' dan verandert dit niet en hiervoor moeten we ons met z'n allen schamen. Het is gevaarlijk wat ik hier zeg, maar ik vind dit geen eerlijke handel en dat is het gewoon ook niet..

 • cjdekker

  jammer dat de sector weer voor de kosten van extra inspecteurs zal moeten opdraaien,het is de tussenhandel die de boel elke keer verziekt,maar wel met de vette winst gaat strijken.als veehouderij sector met kleine marges ben je elke keer de pineut!!

 • sallandseboer

  Willy Selten: 'heel veel commotie om één paard': http://www.youtube.com/watch?v=p62XMpJPdSs

 • agratax2

  joannes Ik heb alleen maar de oude Grieken aangehaald, zij hadden dit soort problemen ook al met de handel. Er is dus geen nieuws onder de zon en het Christendom heeft deze mentaliteit niet opgelost. helaas!!

 • drientje

  Precies Dekker, het is de handel in vlees die de imago-schade veroorzaakt.
  Deze handelaren kunnen wat mij betreft allemaal aan de schandpaal. En laten we nou niet de NVWA gebrekkige controle in de schoenen schuiven, de handel is de oorzaak. De vleeshandel voegt in mijn beleving ook niets toe aan de sector.

 • Elevage

  Nog een fijne rekensom van Tieme: dat iedere vleesetende Nederlander dus 3 kilo hiervan heeft opgegeten.................
  Toch knap dat je iedere keer dit soort kort door de bocht onzin kunt bedenken!! En maar weer lekker onrust stoken.
  Aan de andere kant: dat vlees van 2 jaar terug is niet meer te traceren, dus als jij en ik het opgegeten hebben, dan is er niets mis mee geweest, ik voel me prima ;-)

 • sensia

  De vleesindustrie vernietigd de aarde. Lees alleen al hoeveel graan er gevoerd wordt aan vleeskippen. Waarom kostbaar plantaardig eiwit eerst door het dierlijk maag/daarmkanaal laten gaan om daarna dit dier te eten. De techniek is al zover dat je van graan heerlijke vleesvervangers kan maken. gezonder voor mens en dier en planeet!

 • alco1

  De actie van NVWA, is een dolksteek in hun eigen rug, maar de pijn zal weer gevoeld worden door sector.
  @Sensia geeft weer hetzelfde riedeltje, maar leest de andere reacties toch niet, dus heeft het geen enkele zin om die persoon uitleg te geven.
  P.S. Wie weet hoe men op de site van Wakker Dier kan komen, zullen we daar ook eens onze feiten verkondigen.

 • joannes

  Ik vermoed donateur worden @alco1, al heb ik er geen ervaring in. Waarschijnlijk zijn ze een weinig democratisch geleide organisatie die geen dissidenten duldt; je weet wel a la marxisme,communisme, .....

 • sallandseboer

  @sensia Sla maar lekker door, ik leef niet om als boswachter de aarde te beheren.
  Ik ga niet de hele dag brood lopen kauwen, als jij daar belang bij hebt prima. Maar blijf van mijn stuk vlees af.

 • minasblunders1

  Sensia, waarom eerst dat kostbaar plantaardig eiwit door het maag/darmkanaal van een dier te laten gaan om daarna dit dier te gaan eten? Heel simpel: omdat een mens ook dierlijke eiwitten nodig heeft. Jij 'werkt' vast op het ministerie van onkunde, daar weten ze het verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten ook niet.

 • hansxx

  50.000 ton vlees terughalen! Volgens mij is 90% al verteerd! Angstig detail is wel dat de handel de nek omdraait van de agrarische sector. En dat is juist de sector waar ze het van moeten hebben.

 • jnkersseboom

  @Coanma het zal best dat die beesten niet altijd de beste behandeling krijgen, maar om daarom maar al het vlees af te schaffen is zeker geen oplossing. Op deze manier zal de hele vleesindustrie instorten en heb je er weer weet ik het hoeveel werklozen erbij. En vervolgens gaat men dan weer klagen dat er teveel werkelozen zijn. Bovendien kom je op deze manier met een gigantisch overschot aan dieren te zitten. Als je dus iedereen wil verbieden om vlees te gaan eten, kom je met gigantische problemen te zitten. Daarnaast moet je ook niet vergeten dat een dier geen mens is. Als we jullie jullie zin zouden geven, zitten er over een paar jaar een stel koeien in Den Haag als minister.

 • jordi 1455

  jnkersseboom ik sluit bij je aan en nog een aanvulling, als dat linkse zooitje ongeregeld hun zin krijgt dan zijn de financiele gevolgen niet meer te overzien.

 • koestal

  het zal wel bij de voedselbank terecht komen

 • Piet, Midden-Europa

  Het is ook de markt situatie die een grote rol speelt en het feit dat beide vleessoorten praktisch geen kleurverschil hebben. Als iemand dan ook nog heel veel van Geld houdt (wat in NL veel voorkomt) krijg je dergelijke creatie's !!!... Maar gelukkig is Paardenvlees niet giftig !!!... Daarom moet de vleesmenger bestraft worden en de NVWA moet zich niet zo druk maken !!!... Beide moeten beseffen dat de Rundvee-houders in deze, het Gelag moeten BETALEN !!!...

 • drikhend

  Beste Mensen het maak mij niet uit of er wel of geen paardenvlees is gemengd . Het feit dat de NVWA niet weet wat er gemengd is geeft duidelijk aan dat al het vlees van onbekende herkomst is . Niet alleen het paardenvlees maar ook het rundvlees . Dan moet je je geen zorgen maken dat je bedrogen bent . Want daar wordt je niet ziek van en ga je ook niet dood als je je daarover niet te druk maakt . Maar mogelijk zijn hier paarden geslacht met niet compleet ingevuld paspoort of een vals paspoort . En hadden deze niet in menselijke of dierlijke voeding terecht mogen komen omdat zij behandeld zijn met medicijnen die niet toegelaten zijn voor dieren die voor menselijke of dierlijke voeding gebruikt worden als slachtdier . Daar over zou ik me druk maken . Maar dat de NVWA dit niet alles op een rij heeft baart mij grote zorgen . En beste Piet als de NVWA dit zaken had voorkomen hoeven de rundveehouders het gelag niet te betalen . Dus door NVWA de hand boven het hoofd te houden spreek u uw eigen tegen .Een duur orgaan wat een eenvoudige overtreding nog niet kan voorkomen . Moet ons allen grote zorgen baren .

 • drikhend

  Verder vraag ik mij af hoe lang hebben ze al geslapen . Laat me niet lachen 50000 ton vlees . En dan de winkels maar roepen van dat ze vers vlees verkopen . Wazig aantal tonnen .

 • Piet, Midden-Europa

  Beste @drikhend, zoals u mijn opmerking begrepen heeft (door mijn persoonlijke onduidelijkheid) heb ik het niet bedoeld. Daarom ter verduidelijking; ik bedoelde dat zij niet zo uitvoerig moeten publiceren. Het zou beter zijn en dat ben ik voor 100% met u eens !, dat zij beter en intensiver CONTROLEREN !!!...

 • Piet, Midden-Europa

  @drikhend in aansluiting op reactie # 35 ga ik er van uit dat sinds het begin van de Financiele crisis toen Paardenvlees spotgoedkoop werd de ''vindingrijkheid'' van rundergehakt-producenten is ontstaan 50.000.000. kilogram gehakt is geen kleinigheid !!!!!.....

 • jinkehes

  Vreemd dat een woordvoerder van www.vlees.nl een bedrijf niet kent dat goed is voor 50 miljoen kilo vlees.

 • drikhend

  Beste Piet Volgens mij mengen slagers altijd al vlees de een op verzoek van de klant en de ander om technische redenen of om financieel gewin . Vul zelf maar een reden in . Maar volgens mij is dit allemaal begonnen met die zaken van het slachten van paarden met valse paspoorten of niet juist ingevulde paspoorten . Nadien is men gaan nazoeken waar al dit vlees bleef . En toen is de beer put echt open gegaan . Een paard met vals paspoort of paard wat bepaalde medicijnen heeft gehad mag niet geslacht worden . Maar moet ter destructie aangeboden worden . Dit moet de dierenarts aantekenen in paspoort van dat paard . Wordt wel eens vergeten want klant wil dit niet want dan is paard na zijn sport of hobby leven niets meer waard .Hier is de herkomst vlees niet bekend en dus de gezondheid van het paard en zijn behandelingen ook niet .

Laad alle reacties (35)

Of registreer je om te kunnen reageren.