Home

Nieuws 7 reactieslaatste update:1 mei 2013

2,8 miljoen Europese subsidie voor vlees-promotie

Brussel – ZLTO heeft in het kader van de subsidieregeling voor promotie van agrarische producten bijna 2,8 miljoen euro subsidie gekregen voor de promotie van vlees in Nederland. Het gaat om het project Aware, met als doel het verbeter van het imago van duurzaam geproduceerd varkensvlees.

De Europese Commissie gaf goedkeuring aan een driejarige promotiecampagne voor vlees, gericht op de Nederlandse markt. In totaal bedragen de kosten van het project 5,5 miljoen euro, waarvan de EU 2,8 miljoen bijdraagt. Het bedrijf zelf moet minimaal 20 procent van de kosten betalen, de overige kosten kunnen door nationale autoriteiten worden betaald.

Naast ZLTO krijgt ook SKV subsidie voor de promotie van vlees. Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) wil hiermee de kennis over kalfsvlees vergroten in Duitsland, Ierland en Nederland. Van de totale promotiekosten van 348.716 voor drie jaar, draagt de EU ruim 174.000 euro bij. Bionext krijgt voor de promotie van biologisch voedsel 253.626 euro subsidie van de EU, voor een project dat in totaal 507.251 euro kost voor twee jaar.

Bloemenbureau Holland kreeg in totaal 3 miljoen euro subsidie voor de promotie van kamerplanten in Duitsland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië. Het totale project bedraagt hier 6 miljoen euro. Dit is het grootste project waar de EU subsidie voor verleent. Voor de promotie van Spaanse olijfolie wordt, verdeeld over drie projecten, 8 miljoen euro EU-subsidie uitgetrokken.

De Bond van Boerderij-Zuivelbreiders krijgt in samenwerking met Duitse Verband für handwerkliche Milchverarbeitung (VHM) en het Ierse Board Bia (BBI) ruim 720.000 euro EU-subsidie verspreid over drie jaar om de kennis over boerderijzuivel (boerenkaas) te verhogen en de consumptie te stimuleren.

In totaal heeft de Europese Commissie 22 projecten goedgekeurd voor subsidie. In totaal gaat het om een projectwaarde van 71,94 miljoen euro, waarvan de Europese Unie 35,97 miljoen euro bijdraagt.

In 2000 heeft de Europese landbouwraad besloten dat de EU kan bijdragen aan de promotie van agrarische producten en voedsel. Het jaarlijkse budget is toen vastgesteld op 55 miljoen euro. De EU draagt maximaal 50 procent bij, met uitzondering van de promotie van groente en fruit onder kinderen. Hierbij betaalt de EU maximaal 60 procent van de kosten. In totaal kreeg de Europese Commissie dit jaar 36 aanvragen, waarvan er 22 zijn goedgekeurd.

Laatste reacties

 • Miriamnu

  De promotie van groenten en fruit moest dit hele bedrag krijgen en dan niet alleen voor kinderen. Het eten van vlees moet juist verminderen.

 • alco1

  Ja. We weten het wel. De dieren mogen niet meer geboren worden. Ook lid van Partij tegen Dieren?

 • Frenske

  Miriamnu heeft gewoon gelijk er word in de westerse landen al te veel vlees gegeten,daarvoor hoef je geen lid te zijn van de partij voor de dieren om dat te weten.

 • joannes

  Wat is veel @Franske? Ik denk dat jij en @Miriamnu geen of bijna geen vlees eten, nu dat zijn er 2 te weinig. En al die anderen, waar bemoei je je mee in een democratisch land, iedereen kan en mag toch voor zichzelf kiezen! En zeker wanneer hij/zij belastingen betaald. Dus nogmaals, al dat populaire gestook, je regel drift voor al die anderen is een ondemocratische bemoeizucht waar we niet van gedient zijn. Eet geen vlees wanneer je dat niet wilt maar dring je eigen keuzes niet aan een ander op ten koste van een hardwerkende groep Nederlanders die behoorlijk bijdragen aan het Nationaal product.

 • alco1

  Het houden van dieren voor de consumptie is puur een schakel in de ecologische cirkel. Wij mensen zijn de vervuilende factor.

 • G. van Heusden

  @ alco1, ook fijn dat je ook de boodschap reageert i.p.v. af te geven op de persoon. Ik ben vegetarisch en stem op partij van de dieren. Ecologische cirkel? 1000000 kippen in een schuur heeft niets met ecologisch te maken. De bio industrie heeft de grootste c02 uitstoot van alles. Je hebt gelijk als het een keuze voor een ieder is maar promotie van deze industrie? Dat is gestoord.

 • Miranda123

  Nou, ik ben gewoon vleeseter, maar ik moet zeggen dat ik onze huidige vleesconsumptie ook niet helemaal als deel van de 'ecologische cirkel' kan zien :D Ik vind dit bericht maar weer verwarrend en tegenstrijdig, willen ze ons nu meer of minder vlees laten eten?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.