Home

Nieuws

NVWA krijgt andere toezichtstrategie

Den Haag – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt een andere toezichtstrategie. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over voedselfraude.

De NVWA gaat meer administratieve controles uitvoeren en zich meer richten op de traceerbaarheid van voedselstromen. Dijksma legt uit dat wanneer er bijvoorbeeld een partij paardenvlees uit Polen naar Nederland is gekomen, dat beter inzichtelijk moet zijn waar die partij naar toe is gegaan. Aanleiding voor de extra controles op de administratie zijn de problemen bij vleesbedrijf Willy Selten. Daarbij zijn er door de NVWA meermaals per jaar systeeminspecties gedaan, maar hierbij kwamen de frauduleuze praktijken niet aan het licht. Dat gebeurde wel bij opsporingsonderzoek van de NVWA.

De NVWA en het ministerie werken in overleg met de particuliere controle-instanties aan de nieuwe strategie. De nieuwe werkwijze zal voor de zomer bekend worden gemaakt. Tijdens het debat verwijst Dijksma naar de veranderingen die ze als staatssecretaris van onderwijs heeft meegemaakt bij de onderwijsinspectie. “Daarbij is de verhouding van de particuliere controle-instanties gewijzigd van ‘critical friend’ naar een controle-instantie die meer op afstand van de sector staat”, zegt Dijksma over de wijze waarop de controles uitgevoerd worden. Dijksma benadrukt dat de voedselketen veel te belangrijk is om alleen maar harder op te treden bij incidenten. “Herstel van vertrouwen in de voedselketen is nodig”, zegt Dijksma, als achtergrond waarom er naast de taskforce voedselvertrouwen ook een onderzoek wordt gedaan door de Onderzoeksraad naar de risicofactoren in de vleesketen. Meerdere Kamerleden vroegen de staatssecretaris dit onderzoek breder te trekken dan alleen de primaire vleesketen, maar bijvoorbeeld ook de supermarkten erbij te betrekken. Dijksma doet dit niet. “De Onderzoeksraad doet altijd intensief onderzoek. Daarbij moeten wij ervoor zorgen dat het onderzoeksveld niet te breed is”, vindt Dijksma.

De terugroepactie van de 50.000 ton vlees van Selten roept bij de Kamerleden veel vragen op. Vooral het tijdspad, een periode van twee weken en de late start van de terugroepactie roept vragen op. Dijksma en minister Schippers van volksgezondheid zeggen dat de terugroepactie niet is ingesteld omdat er direct gevaar voor de volksgezondheid was, maar omdat niet uitgesloten kan worden dat er geen gevaar is. Daardoor is er wel een terugroepactie, maar niet met de grootste spoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.