Home

Nieuws 7 reacties

Zwijnen mogen niet over nieuwe ecoducten

Arnhem - Wilde zwijnen mogen de nieuwe ecoducten aan de randen van de Veluwe niet gaan gebruiken. Om deze hoefdieren tegen te houden, zijn op de ecoducten bij Hulshorst en Renkum hekken van gaas geplaatst. Herten kunnen daaroverheen springen, kleine dieren kunnen eronderdoor, maar zwijnen kunnen er niet langs.

De ecoducten over de snelwegen A28 (Hulshorst) en A12 (Renkum) gaan vrijdag open. De provincie Gelderland wilde de passages eigenlijk vorig najaar al openen, maar er ontstond een flinke rel over het afschieten van edelherten bij het ecoduct bij Hulshorst. Dat probleem is nu voorlopig niet aan de orde, want het jachtseizoen voor edelherten is vanaf april gesloten tot eind augustus.

De provincie wil niet dat er buiten de Veluwe wilde zwijnen gaan rondlopen, want die dieren veroorzaken veel landbouwschade door wroeten en graven. Herten en reeën veroorzaken zulke schade ook, maar zij wagen zich veel minder dicht bij bebouwing en vernielen veel minder vaak akkers en tuinen. Boeren die desondanks na de opening van de ecoducten schade door grote hoefdieren oplopen, kunnen dat zoals gebruikelijk claimen bij het Faunafonds.

Wildbeheerders verwachten niet dat er erg veel herten over het ecoduct bij Hulshorst zullen trekken, want er leeft geen grote populatie in die buurt. Bij Renkum zal zich naar verwachting wel vrij snel een groep edelherten vestigen aan de overkant van de snelweg. In deze omgeving aan de rand van De Hoge Veluwe komen veel herten voor. De trek over de ecoducten is binnenkort via webcams te volgen.

Laatste reacties

 • abtje

  Bij het ecoduct Zeist hebben ze zandbanen gemaakt om te checken wat er oversteekt.
  En wat blijkt? Alleen maar motorcrossers.
  Dus die hebben nu gezelschap gekregen van collega motorrijders met politiemotoren om dat weer tegen te gaan.
  Dag miljoenen die dat gekost heeft, levert af en toe een bekeuring op dus.

 • jordi 1455

  wat een geldverspillerij dat investeren in de natuur, dat geld kan beter naar de zorg, onderwijs of de landbouw daar kun je de vruchten van plukken en van natuur niet.

 • agratax2

  jordi1455. Ik ben het niet me tje ens dat je gen vruchten kunt plukken in de natuur. Er zijn veel mensen die flessen vol sap / wijn hebben van bosvruchten. In Nederland heb je gelijk, hier mag je geen in de natuur niets plukken en zeker geen eetbare planten en vruchten want die zijn niet gecertificeerd.

 • Mels

  Jordi/agratax1. :) ;) :(

 • harm59

  Alsof je een stel varkens tegen houd met een stukje gaas dat niet eens tot de grond is :S zeker bedacht door een paar mensen die nog nooit een varken gezien hebben

 • schoenmakers1

  zouden er ook gewoon een paar borden bij kunnen zetten, verboden voor varkens, snappen ze wel, haha

 • Zippie

  Inderdaad Harm59 wat een lachertje. Herten kunnen er overheen en kleine dieren er onderdoor maar de varkens houden we tegen!!!!!!!!
  Het is toch godsgeklaagd dat ons belastinggeld aan dit soort van ambtenaren wordt besteed.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.