Home

Nieuws 1 reactie

Zweeds pensioenfonds investeert miljoenen in landbouw

Stockholm - Het Zweedse pensioenfonds Första AP-fonden heeft in 2012 circa 70 miljoen euro geïnvesteerd in landbouwbedrijven en landbouwgrond in Australië en Nieuw-Zeeland. De investering betreft onder meer acht melkveehouderijen met meer dan 3.200 hectare grond die is overgenomen van de bekende Nieuw-Zeelandse miljardair Graeme Hart.

Het fonds, bekend als AP1, beheert circa 30 miljard euro aan pensioengelden. Het pensioenfonds schrijft dat de investeringen mede gevolg zijn van de financiële crisis, die maakt dat meer gekeken wordt naar een mix van meer risicovolle investeringen en investeringen die op de lange termijn stabiele en veilige rendementen leveren. Naast de landbouw zijn pijlen gericht op energieprojecten als windparken.

In Australië zijn investeringen gedaan via een dochterbedrijf dat First Australian Farmland heet. Het betreft grond waar vooral graan, vlees en wol worden geproduceerd. AP1 deed in december voor het laatst een grote aankoop: 16.000 hectare in de Australische deelstaat New South Wales.  De Australische investeringen worden beheerd door AAG Investment Management, dat boeren inhuurt.
In Nieuw-Zeeland betreffen de investeringen met name zuivel. De melkovername in de regio Waikato, op het Noordereiland, is omstreden. De gemiddelde prijs die betaald is ligt met 19.000 "kiwi dollar" (12.000 euro) per hectare op 50 procent van de gemiddelde verkoopprijs een jaar eerder. Overigens is de melkveehouderij in Waikato momenteel in de problemen door aanhoudende droogte.
Het geld is geïnvesteerd in 15 landbouwbedrijven in Australië en 12 landbouwbedrijven in Nieuw-Zeeland. De Zweden volgen in zekere zin het voorbeeld van met name Chinese staatsfondsen die de laatste jaren vele duizenden hectares in Oceanië opkochten en daarbij met name in Australië wantrouwen ontmoetten. AP1 verwacht deze weerstand nu niet, omdat Zweden geen grootmacht is en toch minder extreme arealen opkoopt.

Eén reactie

  • koestal

    waar kun je tegenwoordig je geld anders nog veilig beleggen ?

Of registreer je om te kunnen reageren.