Home

Nieuws

Zoellick hamert op meer vrijhandel

Brussel – Het Amerikaanse en Europese landbouwbeleid is niet toegerust op de schaarste aan voeding die de komende decennia dreigt te ontstaan en een grote beweeglijkheid van prijzen met zich meeneemt. De twee machtsblokken moeten de handel in landbouwproducten liberaliseren. Dat zei professor Robert Zoellick, tot voor kort topman van de Wereldbank tijdens het FFA-congres in Brussel.

Zoellick sprak zich uit voor een vrijhandelsverdrag tussen de VS en EU, maar wel onder de voorwaarde dat deze veelomvattend is en landbouw dus niet wordt uitgesloten. Volgens Zoellick is het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in essentie protectionistisch. Hij gelooft dat de financiële situatie en de blijvend hoge beweeglijkheid van prijzen de EU wel uiteindelijk zal dwingen tot meer hervormingen.
De VS zetten zich volgens Zoellick te weinig in om haar exporten te vergroten. De waarde van Amerikaanse exporten groeit wel maar dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, op zichzelf weer het gevolg van de introductie van biobrandstoffen op basis van onder meer mais, koolzaad en suikerriet.
De twee machtsblokken moeten wat Zoellick, nu professor aan Harvard, betreft veel meer inzetten op innovatie. Qua areaal valt weinig meer te winnen en dus moet vooral de productiviteit omhoog. In Westerse landen ziet Zoellick, die zelf opgroeide in het agrarische Midden-westen van de VS, weinig ruimte meer. “Het zal moeten gebeuren in ontwikkelingslanden.”
Zoellick citeert onderzoek waaruit blijkt dat jaarlijks zeker 80 miljard dollar extra nodig is voor onderzoek en ontwikkeling. Het probleem is dat het geld vooral te vinden is in landen die de landbouw niet voor vol aanzien vanwege industrialisatie en het beperkte belang ervan voor de totale economie.

Of registreer je om te kunnen reageren.