Home

Nieuws 617 x bekeken

Waterschap hoeft niet op te draaien voor hoge belastingaanslag

Leeuwarden - Het waterschap Groot Salland hoeft niet op te draaien voor een onverwacht hoge aanslag voor grondwaterbelasting voor een varkenshouder. Dat stelt het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden. Een varkenshouder uit de buurtschap De Elshof in de gemeente Olst-Wijhe moest in 2008 bij de bouwputbemaling voor de bouw van een varkensschuur veel meer water wegpompen, dan was voorzien. Dat had mogelijk te maken met de bijzondere bodemgesteldheid met grove grindlagen vlak onder het maaiveld.

De varkenshouder dacht aanvankelijk de bouwput droog te kunnen houden met vier pompen met een capaciteit van 55 kubieke meter per uur. Hij verwachtte in 100 dagen niet meer dan 132.000 kuub water weg te pompen. De belastingdienst, die ter plaatste kwam kijken, zag dat er zeven pompen in werking waren die volgens berekening van de fiscus ruim 220.000 kuub water wegpompten in een periode van bijna 50 dagen. Op grond daarvan werd een grondwaterbelasting opgelegd van 41.690 euro, later verlaagd tot 34.000 euro.

De varkenshouder vond dat het waterschap hem had moeten informeren over de bijzondere bodemgesteldheid, waardoor veel meer water moet worden weg gepompt. Dat had het kunnen behoeden voor de hoge belastingaanslag. Het hof stelt dat van het waterschap niet kan worden verwacht dat het schap onderzoek doet naar de bodemgesteldheid om op grond daarvan een waarschuwing te geven aan degene die gaat bouwen. De rechter zegt dat de ondernemer zelf ook beter in de gaten had kunnen houden hoeveel grondwater er onttrokken werd. De grondwaterbelasting is per 2012 afgeschaft.

Of registreer je om te kunnen reageren.