Home

Nieuws 1 reactie

WNF maant EP tot ‘groene’ stemming

Brussel – Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept Europarlementariërs op de vergroeningsplannen van eurocommissaris Dacian Ciolos ongemoeid te laten.

De natuurorganisatie vreest dat het Europees Parlement (EP) komende week een streep zet door de verduurzaming van de agrarische sector.

Volgens WNF-econoom Sébastien Godinot heeft de landbouwcommissie van het EP afgelopen januari alle duurzame elementen uit de hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gesloopt. Zo zou vergroening min of meer vrijwillig worden, kunnen boeren twee keer worden betaald voor agrimilieumaatregelen en zijn de randvoorwaarden voor directe betalingen versoepeld.

“De landbouwcommissie heeft wel een heel laag ambitieniveau”, zei Godinot donderdag tijdens een persconferentie. “Het is vooral meer van hetzelfde. Vergroening lijkt nu window dressing in plaats van dat er een wezenlijke bijdrage aan natuur en milieu wordt geleverd. Onnodig, want het is een mythe dat de vergroeningsplannen de concurrentiekracht van de sector aantasten.”

Komende week stemt het EP over de GLB-voorstellen van Ciolos. Met het WNF vreest de Roemeen dat er straks maar bar weinig overblijft van zijn oorspronkelijke ideeën. Daarom heeft hij gedreigd de onderhandelingen tussen Raad en Parlement te blokkeren door het plan in te trekken. Het Ierse EU-voorzitterschap wil niettemin eind juni het dossier sluiten met een definitief akkoord.

Eén reactie

  • alco1

    Natuurlijk Godiot. Alles voor de natuur. Bezuinigen bij de oudjes kan wel, daar heb je toch niets meer aan. Gebruik je verstand eens, alle natuur gabbers.

Of registreer je om te kunnen reageren.