Home

Nieuws

Vrijwillige heffing voor Franse veehouders mislukt

Parijs - De vrijwillige heffing die de Franse akkerbouworganisaties hebben ingevoerd om zo hun in problemen verkerende collega's in de veehouderij bij te springen heeft maar weinig opgeleverd. Boerenkoepel FNSEA wil de heffing daarom verplicht maken om alsnog het streefbedrag van 130 miljoen bij elkaar te krijgen.

De gezamenlijke akkerbouworganisaties in Frankrijk riepen hun leden in september op op vrijwillige basis een fonds te financieren. Daaruit zouden dan veehouders die te kampen hebben met problemen door de hoge voerkosten geholpen kunnen worden. Volgens de akkerbouwbonden konden hun leden juist flink profiteren van de hogere prijzen en konden ze daardoor ook best wat missen voor hun collega-boeren.

Al snel bleek dat er nauwelijks geld voor het fonds binnen kwam en voorzitter Xavier Beulin van de FNSEA heeft nu laten weten dat de vrijwillige heffing in feite mislukt is. Beulin heeft al verschillende malen laten weten dat hij aan het fonds 'een zekere ambitie wil toekennen om de de veehouderij te moderniseren'. Om dat doel alsnog te realiseren, stelt hij nu een verplichte heffing voor. De opbrengst daarvan zou dan aangevuld kunnen worden door de zojuist ingestelde Franse bank voor overheidsinvesteringen, hoopt de voorman.

Of registreer je om te kunnen reageren.