Home

Nieuws 11 reacties

Voorzitter Milieudefensie kritisch over advies duurzame landbouw

Den Haag - De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur miskent in het vandaag uitgekomen advies Ruimte voor Duurzame Landbouw de impact van de industriële landbouw op natuur en milieu.

Dat stelt Milieudefensie-voorzitter Herman Verhagen vandaag in een reactie bij de presentatie van het rapport.

Het advies van de Raad is woensdag aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. “Ten onrechte suggereert de Raad dat de industriële landbouw worstelt met maatschappelijke legitimiteit, maar ecologisch de boel op orde heeft”, aldus Verhagen.

“Wij missen in het advies aandacht voor ecologische grenzen en vrezen dat landbouwbeleid te veel bezig is met het oplappen van een bestaand niet-duurzaam systeem en te weinig met het creëren van een nieuw duurzaam systeem.”
Verder noemt de Milieudefensie-voorzitter het onbegrijpelijk dat het advies van de Raad niet ingaat op maatschappelijke initiatieven rond landbouw en voedsel, die volgens de organisatie talrijk zijn. Verhagen: “die initiatieven hebben een duidelijke boodschap. Neem de draagkracht van de aarde als uitgangspunt. Houd de keten zo kort mogelijk. Regionaliseer de landbouw.”

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  de draagkracht van de aarde is niet met grote machines vruchtbare aarde verwijderen met enkel als doel deze voor eeuwig te verknallen om er nog ooit iets nuttigs mee te kunnen doen, dit wat de afgelopen jaren regelmatig is gebeurd met gronden die door de natuurinstanties in beheer is gekomen

 • info36

  Of nutteloos onder water zetten van vruchtbare grond. Lieden als Herman Verhagen leven compleet buiten de werkelijkheid.

 • Mels

  Ja eigenlijk onbegrijpelijk dat niemand dat als natuurvernietiging duidelijk kan maken...

 • Romeijn

  Onze vaste reaguurders zijn er weer met hun ongenuanceerde meningen...

 • alco1

  Laat men eerst eens beginnen met een duidelijke uiteenzetting wat bepaalde termen inhouden. Het zijn voor de meeste mensen condomologische uiteenzettingen waar niemand een rechte lijn in kan vinden. waar men dus niets mee kan.

 • alco1

  Nou moet ik zelf natuurlijk ook duidelijk zijn. Ingewijden maken een onderwerp altijd zo moeilijk te begrijpen, dat de gewone man er al niets meer van snapt.
  We zagen dat al op een ander lijntje bij het financieel rapport van het Friesland Campina. Klaas van der Horst schreef er een column over en werd direct al verbetert door Robert Bodde, die op zijn beurt ook weer op fouten werd gewezen.
  In de politiek zie je dat verschijnsel ook. Niets zeggen is vaak de oplossing om je onkunde niet prijs te geven.
  Nu het onderwerp van hierboven: 'Duurzaamheid'
  Hoe verschillend hier al over gedacht wordt.
  Men spreekt over braaklegging. Dat is juist niet duurzaam.
  De mestwet aanpassen naar de behoefte van de plant. Dat is duurzaam.
  De plant gezonder, waardoor meer CO2 omzetting. Dat is duurzaam.
  De plant gezonder, waardoor minder schimmels e.d. waardoor minder bespuitingen nodig. Dat is duurzaam.
  Beter verbouw betekent minder invoer. Dat is duurzaam.
  Gezonder voer voor de dieren. Dat is duurzaam.
  Weidegang. Scharrel. Wordt als duurzaam betitelt maar hier zijn grote twijfels over. Zeer zeker zijn we er voorstander van maar het moet wel uit de prijs komen.

 • minasblunders1

  Ja maar Alco, zo los je een hoop milieu'problemen' op. Gevolg: half Nederland in de WW en dat is dan weer niet duurzaam.

 • alco1

  In mijn politieke plan wordt de hele WW verleden tijd. Iedereen zal wat moeten doen voor de centjes die het krijgt.
  Ik zal eerst even uitleggen wat de oorzaak is van de crisis.
  Net als in een gezin waar meer uitgegeven wordt dan er binnenkomt, wordt de schuld hoger. Als de rente van deze schuld niet meer betaald kan worden, dan spreekt men van crisis. Zo is het met onze staat. Velen kijken naar de handels balans die nog wel positief is, maar dat is niet bepalend. Het gaat om de geldstroom die Nederland uitgaat en weer binnenkomt. Deze is zeer negatief als gevolg van vele buitenlandse vakanties, veel werk wat door buitenlanders gedaan wordt en geld wat zo wegstroomt. Uitkeringen die naar het buitenland vloeien. Ontwikkelings gelden. Kortom activiteiten die niet in de handels balans staan. Bezuinigingen in Nederland zelf is geen oplossing, maar wel een gevolg.

 • alco1

  Vervolg
  Wat kan men eraan doen:
  Onze eigen mensen weer aan het werk krijgen. Men zal een een aanvulling moeten geven op minimum loon tot de WW schijf waar men recht op heeft. Zo kan men concurreren met buitenlanders en deze aanvulling kost de staat minder dan het hele uitkering.
  Wel degelijk proberen een positievere handels balans te krijgen, om zo andere tekorten weg te werken. Het is toch treurig hoe gezonde sectoren weg gestemd worden.
  Uitkeringen naar het buitenland beperken tot de verhouding waarover hier premie betaald is.
  Ontwikkelings geld niet zomaar weg zenden, maar als loon voor eigen mensen, die daar ontwikkelings werk doen. Dit geld komt dan vanzelf terug in onze eigen economie door de de gezinnen thuis.
  Wat ik al zei: Iedereen moet wat doen voor zijn centjes. Maak van Nederland een super veilig en aanlokkelijk land voor buitenlandse vakantiegangers.
  Mensen thuis zonder doel in het leven werkt juist averechts. Hoe kan men nu opvoeden als men zelf geen vooruitzicht heeft.

 • alco1

  Zonet even gekeken naar Pauw en Witteman. Emiel Roemer was er voor. Nou als je hem over de oplossing van de crisis hoort praten dan kom je er achter dat ze er niets van snappen. Meer geld vrij maken om de bouw uit de slop te halen. Dit kan gelijk gesteld worden als gokken om gok schulden kwijt te raken. Dan ook nog de commotie over de 'azan'. Wat koren is op de molen van de PVV en met die Dion Gaus kunnen we het als landbouw helemaal wel vergeten.
  We zullen bovenstaande reactie in zo'n programma ten gehore moeten krijgen.

 • koestal

  ze vertellen en denken dat ze van de natuur kunnen leven ,en dan even stiekum bij de snackbar een frinkadel halen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.